Kako se pravilno ljušte banane?

Kako se pravilno ljušte banane?

Banana se više ne smatra egzotičnim voćem, jer je lako kupiti u bilo koje doba godine. Ovaj neverovatan proizvod ne samo da može dopuniti večeru, već je i zameniti, jer telo od nje dobija korisne mikroelemente.

Ali kako čistiti bananu?

Obično se banane ljušte na dva načina:

Od strane drške

Dršku banane okrenite prema gore, razdvojite bananu, nastavljajući da cepate koru na pola. Ostali delove kore se razdvajaju na isti način. Kao rezultat toga, oko pola voća će odmah biti očišćeno. Ako želite očistiti čitavu bananu, koru skinite do samog kraja, a jestivi deo se uklonite iz kore.

Od vrha

Pritisnite na vrhu tako da kora napukne. Možete vrh odvojiti noktima ili oštrim predmetom. Oljuštite trake (obično tri trake srednje veličine) od vrha do dna na pola banane ili do kraja.

Savet! Ako ne znate sa koje strane oguliti voće, učinite to kako je najzgodnije. Usput, prvi ljubitelji ovog voća - majmuni -ljušte banane sa vrha.

Pre posluživanja banane, veoma je prikladno iseći proizvod na nekoliko komada bez čišćenja. Tako će svako moći da odabere komad koji mu se dopada i bez problema će oljuštiti voće.

Nestandardni načini ljuštenja banane

Sledeće metode se mogu koristiti za čišćenje proizvoda na neobičan i prilično spektakularan način. U svakom slučaju, neće vam biti dosadno i pomalo ćete iznenaditi ljude oko vas.

Odsecite bananu sa vrha na četiri dela, pažljivo prateći krivinu. Ovako se prave posebne kriške, nalik na rezanu dinju. Žuta kora se lako uklanja.

Uzmite nezrelu (važno!) bananu, okrenite zakrivljeni deo prema sebi, a zatim je prelomite na pola, kao da pokušavate da je ispravite. Očistite polovinu kao i obično.

Oštrim nožem odrežite krajeve sa obe strane, istovremeno uvrnite koru u dva suprotna smera. Uklonite koru počevši sa jednog kraja.

Voće uzmite s obe ruke na udaljenosti od oko 5 cm. Pažljivo rotirajte voće u suprotnim smerovima kao da ga želite uvrnuti. Kora će puknuti i može se lako ukloniti.

Ovaj metod ljuštenja banane nije pogodan za zreli i mekani proizvod - kod uvrtanja će se banana pretvoriti u kašu.

Ne samo da se unutrašnjost banana jede, već se može koristiti i kao maska za čišćenje lica, a kora banana se često koristi kao odlično đubrivo za povrće. Ovo je jedno od retkih voća koje se može konzumirati bez brige o čistoći ruku i zato su banane nezaobilazni proizvod za šetnju ili za piknik.

Pogledaj više

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji