Koliko meda se može pojesti dnevno?

Koliko meda se može pojesti dnevno?

Med je jedna od najkorisnijih i nezamenljivih namirnica koja se nalazi na našem meniju. Ima veoma cenjena nutritivna svojstava koja su poznata još od davnina. Koliko god da je koristan, med treba konzumirati s merom i ne sme se preterivati, jer sadrži mnogo voćnog šećera. Med će imati svoje lekovito dejstvo samo ako se konzumira u normalnim dnevnim dozama.

Doza za staru osobu iznosi oko 100 g dnevno. Podelite unos meda na nekoliko puta u toku dana po 3-4, jer tih 100 g ni u kom slučaju ne treba uzimati odjednom. Za malu decu unos treba da bude oko 30 g dnevno, ali opet podeljen na tri puta. Imajte na umu da veće doze meda ne samo da neće biti blagotvorne, već će iscrpiti pankreas i stvoriti nepotrebno opterećenje organizmu.

Jedna kašika meda sadrži oko 60 kalorija, a ako ga uzimate ujutro na prazan stomak, pomoći će vam da brže sagorevate masnoće, povećate metabolizam i uravnotežite hormone.

Iako je vrlo koristan, med se ne može koristiti kao jedini izvor hrane, već samo kao lekovito sredstvo, u kombinaciji sa drugim namirnicama. Može se uzimati sa limunom, sa orasima, rastvoren u čaju. Nije pogodno da se greje na visokim temperaturama, jer na temperaturama iznad 150 stepeni gubi sve svoje kvalitete.

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji