Spanać je izuzetno korisno lisnato povrće, ali i pored toga, on svoju renesansu doživljava zahvaljujući crtanom filmu Mornar Popaj. Upravo zbog ovog animiranog filma za decu i jedne štamparske greške, napravljene tokom 1870. godine, dugo vremena se smatralo da je spanać izuzetno bogat gvožđem.
Uprkos tome što danas znamo da spanać nije baš najbogatiji gvožđem, on u sebi sadrži čitav niz vitamina i mikroelemenata, što ga čini važnim delom naše dnevne ishrane, posobno tokom proleća.
Kao i ostalo lisnato povrće i spanać nema potrebu za nekim posebnim začinima, kako bi istakli njegov ukus. Jednoj tradicionalnoj čorbi od spanaća dovoljno je malo soli, aleve paprike i/ili bibera i obavezno nana.
Upravo je nana taj sastojak koji pretvara pire od spanaća ili ribu sa spanaćem u istinsko kulinarsko remek delo.
Spanać može da se začini peršunom i mirođijom, kao i muskatnim oraščićem, a ponekada ga možete poslužiti i kao dinstani spanać na pari sa samo nekoliko kapi maslinovog ulja, sokom od limuna i čenom belog luka.
Komentari