Od jagnjećih iznutrica pripremaju se izuzetne čorbe, jagnjeće sarme, musake i druga jela. Komplet iznutrica uključuje - creva, želudac (škembe), džigericu i pluća i ako imate sreće, možda ima i srca i bubrega.
Prvo se počinje čišćenjem namirnica. Creva se okreću, kako bi prljavi deo bio spolja. To se najlakše radi uz pomoć tankog štapa, dugačkog oko 30 cm. Creva se nanižu na štap, kraj creva se okrene sa unutrašnjom stranom na spolja, gurne se i celo crevo se okrene naopačke. Creva se dobro operu toplom vodom, sirćetom i sodom, kako bi se uklonio neprijatan miris. Isperu se više puta pod tekućom vodom i stavljaju se u veliku šerpu. Doliva se slana voda i stavlja se na vatru.
Kod kuvanja se formira pena, koja se uklanja rešetkom i baca se. Za jedan jagnjeći komplet iznutrica, koji ima težinu oko 1,5 kg se kuva u 2 litra vode sa kašikom soli. Kada voda proključa, nakon 10-15 minuta jagnjeća džigerica se vadi iz vode, jer ako se prekuva, postaće tvrda i imaće konzistenciju mekinja. Probajte viljuškom. Kada viljuška lagano ulazi u iznutricu, znači da je gotovo i izvadite ga odmah da se ohladi.
Nakon kuvanja sve nasecite na komade, pa promešajte da se dobro ujednače sve vrste mesa. Od jednog kompleta možete pripremiti 2-3 jela. Zbog toga možete i da zamrznete deo iznutrica i da ih po potrebi koristite.
Bujon od kuvanja procedite i spreman je za jagnjeću čorbu ili neko drugo jelo. Jagnjeće iznutrice možete da kuvate i u ekspres loncu, a vreme kuvanja je dosta kraće nego u običnoj šerpi.
U bujon možete da stavite i začine, kao što su lovorov list, biber u zrnu, piment i na taj način ćete dobiti ukusniji i aromatičniji bujon. Kada ekspres lonac počne da ispušta paru, otvorite poklopac, izvadite iznutrice, ohladite ih i nasecite.
U ekspres loncu kuvanje jagnjećih iznutrica traje oko 30-35 minuta, ali džigericu kuvajte odvojeno, jer će se ona za to vreme prekuvati i postati suva.
Komentari