Kako da se testenina ne lepi?

Kako da se testenina ne lepi?
Fotografije: bonapeti.rs

Pripremanje testenine, koliko god da jednostavno zvuči, predstavlja pravu umetnost. Da se testenina ne bi slepila, potrebno je da sledite nekoliko jednostavnih pravila.

1. Koristite veliku i široku šerpu sa tankim zidovima i u koju možete staviti dovoljnu količinu vode.

2. Testenina se stavlja u vodu tek kada voda dobro provri. Potrebno je se na površini vode pojave balončići. U suprotnom rizikujete da jelo postane lepljivo i neprijatnog ukusa i izgleda.

3. Kada voda provri obavezno dodajte morsku so.

4. Nikada ne stavljajte ulje ili maslinovo ulje u vodu u kojoj se kuva testenina. To neće sprečiti slepljivanje, pre će špagete (makarone, taljatele itd.) učiniti masnim i neće dobro upiti sos kojim će biti nakon toga prelivene.

5. Često mešajte, posebno na početku kuvanja. Tačno tada je trenutak kada testenina može da se slepi. Ovo se dešava zbog granula almidona/skroba na površini testenine, koji eksplodiraju tokom prvih 60 sekundi kuvanja.

6. Kuvajte testeninu tačno toliko dugo, koliko je napisano na pakovanju. Ako prekuvate, rizikujete da se pretvori u kašu.

7. Pre nego što je skinete sa ringle, probajte je. Ona treba da bude poluskuvana (al dente).

8. Ne perite testeninu hladnom vodom. Prosto je iscedite u đevđiru.

9. Bilo bi dobro da sos za testeninu bude spreman, kako bi gotova testenina mogla da se stavi u njega. Stavite je odmah, jer ako ostavite na vazduhu, špagete će se brzo slepiti i neće biti dobrog ukusa i izgleda.

Pogledaj više

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji