Bonapeti.rs»Saveti»Koliko dugo se kuva riblja glava?

Koliko dugo se kuva riblja glava?

Koliko dugo se kuva riblja glava?
Fotografije: Sevdalina Irikova

Riblja glava je obično deo ribe koji se zanemaruje, ali ona je izuzetno bogata ukusima i može zajedno sa kostima da nam posluži u pripremi savršenih ribljih čorbi, supa, gulaša, pirinča i mnoštva drugih jela.

Od nje se dobija predivan riblji bujon, a kod nekih većih glava i u zavisnosti od vrste ribe može da se koristi i meso u njoj kako bi se dodalo u vaše jelo.

Prvo i najvažnije jeste da operete pod mlazom vode glavu i kosti, ukoliko i njih koristite. Tako ćete ukloniti ostatak krvi i krljušti.

Da bi riblji bujon bio još ukusniji, dodajte i odgovarajuće povrće. Kao što su celer, luk, šargarepa, praziluk, paškanat. Njih isecite na komade i kratko ih prepržite na malo maslinovog ulja.

Tada dodajte riblje glave i kosti, a nakon jedne minutice sipajte veću količinu hladne vode, tako da dobro prekrije sastojke.

Dodajte i začine kao što su lovorov list, so, zrnca bibera, stručke peršuna ili majčine dušice.

Kada bujon provri, smanjite vatru i kuvajte 30 minuta, mešajući s vremena na vreme kašikom sa rupicama. Za koncentriraniji bujon, produžite vreme kuvanja za 10 minuta.

Gotov aromatični riblji bujon procedite kroz finu cediljku.

Ako ga nećete odmah koristiti, ostavite ga da se ohladi, sipajte u flašice i zamrznite, s obzirom da ne može da stoji u frižideru duže od 2 dana.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 2
52
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji