Praziluk odgovara mnogim jelima - kako onima sa mesom, tako i onima bez mesa, testeninama i drugim jelima. U većini slučajeva je potrebno da praziluk bude dinstan, jer mu je aroma tada mnogo bogatija.
Da biste dinstali praziluk, potrebno je da ga prvo dobro operete i da ga očistite od brkova - najbolje je da ih odsečete nožem.
Kada je praziluk gotov, nasecite ga na željenu veličinu i oblik. To u potpunosti zavisi od vas, prema tome za šta vam je potreban. Najlakše se dinsta isečen na tanke kolutove.
Razmotrićemo dva načina za dinstanje praziluka. Jedan je sa masnoćom, a drugi bez - za ljubitelje zdrave ishrane.
Da počnemo sa prvim načinom: potrebno je da prethodno zagrejete masnoću u tiganju. Možete da koristite malo ulja, ali je najbolje sa maslacem.
Kada se masnoća dovoljno zagrejala, sipajte praziluk i pržite ga oko 5-7 minuta na slaboj vatri, uz povremeno mešanje, kako ne bi zagoreo.
Drugi način ne sadrži masnoću. Za njega vam je potrebno malo vode i poklopac za tiganj. Ponovo zagrejte vodu, sipajte praziluk i poklopite na oko 10 minuta.
Promešajte po potrebi, a takođe možete dodati i malo vode, ako ispari.
Komentari