Bonapeti.rs»Saveti»Kako se čisti pirinač?

Kako se čisti pirinač?

ažurirano:
Anika VoitAnika Voit
Šef kuhinje
1419
Kako se čisti pirinač?

Pirinač je osnovna namirnica za više od polovine svetskog stanovništva.

U našoj kuhinji, pirinač ima široku upotrebu. Od jela sa mesom, posnih jela, do različitih deserata sa pirinčem.

Nezavisno od toga kakvo jelo ćete pripremati, prvi korak je da pirinač bude dobro očišćen i opran.

Sipajte pirinač u odgovarajuću posudu i pregledajte ga, pa uklonite eventualne nečistoće i tamna zrna pirinča. Izbacite sve nečistoće.

Pirinač treba da operete pod tekućom vodom, uz lagano mešanje jednom rukom. po pravilu, pirinač se pere u 3 do 5 voda, dok tečnost ne bude potpuno bistra.

Na taj način se sa zrna pirinča skida skrob, koji je prilepljen. Ovo je tajna da se vaš pirinač ne lepi u jelima, već da dobijete vazdušasti beli pirinač sa zrnima koja su odvojena jedno od drugog.

Ako imate vremena, pre nego što krenete sa kuvanjem, možete da pirinač potopite u hladnu vodu na sat-dva.

Ovde je važno da napomenemo, da ima i izuzetaka i to pre svega u pripremi rižota. Kod njega je prisustvo skroba jedna od tajni dobre pripreme. Kako vam se ne bi desilo da pripremite loš rižoto, operite pirinač samo jednom.

Evo i denog saveta od korisnika: "Očišćeni pirinač se pere u rešetkastoj cediljki pod tekućom vodom, pri čemu se stalno trlja, dok voda koja teče ne postane bistra. Nakon toga se energično otrese od vode - bar 10 puta! ODMAH se stavlja u ulje, da se zaprži, dok se zrna odlepe i razliju po ulju. A za rižoto, pripremite pirinač u aparatu za kuvanje na pari."

Ako volite pirinač, preporučujemo da probate od naših recepata za tikvice sa pirinčem i pečurke sa pirinčem.

Saznajte takođe i kako da se ne lepi pirinač prilikom kuvanja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni