Bonapeti.rs»Saveti»Kako se sotira spanać?

Kako se sotira spanać?

Kako se sotira spanać?

Spanać je povrće koje ima nezamenljive koristi za ljudsko zdravlje, preporučuje se redovna konzumacija.

Najcenjeniji je visok sadržaj gvožđa, ali ne treba ni da se izostavljaju važni vitamini kao što su C, A, B, K kojih ima u izobilju u ovom korisnom povrću.

POstoji mnogo načina da uživamo u kvalitetu i ukusu spanaća, a jedan od njih je i da ga sotiramo. Kod ove kulinarske tehnike ćemo najbolje sačuvati njegove karakteristične sastojke, zato što je kratkotrajna i ne dozvoljava da se izgube cenjeni vitamini, kao što je to slučaj sa dužom termičkom obradom.

Osim toga, sačuvamo najbolji ukus i izgled lisnatog povrća.

Pre nego što pristupimo sotiranju spanaća, treba da odsečemo drške i da odvojimo požutele strukove. Drške ne bacamo, one su takođe korisne i mogu se koristiti za supe ili druga jela, možemo ih iseckati i positi tanjir umestom da posipamo peršunom ili sremušem.

Listove spanaća operemo, stavimo u cediljku i potopimo u veliku posudu sa hladnom vodom, menjamo je nekoliko puta. Ne peremo direktno tekućom vodom sa česme, da ne bismo izgnječili sveže listove.

Sledeći korak je veoma važan - da ih dobro ocedimo ili osušimo čistom krpom, upijajući vlagu.

Prilikom sotiganja obavezno koristimo posudu sa širokom površinom da bi spanać bio u tankom sloju, a ne na debelim gomilicama.

Ugrejemo malo masnoće na jakoj vatri i stavljamo listove tek kad temperatura bude dovoljno visoka. Sotiramo samo nekoliko sekundi ili dok spanać ne počne da se savija. Skinite sa vatre i prebacite u tiganj na kratko - on će nastaviti da se kuva. To je dovoljno da bi bio potpuno gotov, da bi sačuvao svoju svežinu, izgled, boju i ukus, a najviše svoja korisna svojstva.

Uvek možete obogatiti sotirani spanać drugim aromama, kao što je luk, beli luk, praziluk.

Dovoljno je samo da propržie u malo masnoće pre nego što dodate u spanać.

A za još prefinjeniji ukus preporučujemo da propržite sa belim lukom ili lukom i malo orašastih plodova - pinjola, badema, lekšika, oraha i čak suvog voća, kao što se suvo grožđe ili brusnice.

Na taj način on je odgovarajuć kao ukusan prilog uz mesa od ptica ili divljači, ribe, pirinča, kačamaka, pilava i mogih drugih jela.

Sotirani spanać idealno ide sa jajima i pečurakama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni