Dinstanje spanaća traje veoma kratko. Ako želite da dinstate veće količine spanaća, onda će vam sigurno više vremena trebati dok ga operete i nasečete nego dok ga dinstate.
Za početak, spanać potopite u vodu na 15-20 minuta. Nakon toga uklonite korenje, ako ih ima, a ako su drške predebele možete da uklonite i njih. Nakon toga spanać dobro operite pod tekućom vodom. Ako je spanać vaš domaći, ubran iz bašte, postoji velika verovatnoća da na njemu ima dosta zemlje, pa budite oprezni - nije dobro da vaši gosti ili rođaci pronađu ostatke zemlje ili neki kamenčić, pa se zbog toga spanać ostavlja potopljen u vodu.
Pre nego što krenete sa pravim dinstanjem spanaća, dobro je da ga nasečete na traake, osim ako vam nicu potrebni celi listovi. Nasečeni spanać (ili cele listove) stavite u veliki tiganj, jer je njegova količina u početku zaista velika.
Možete da dinstate spanać u nekoj masnoći, prema vašem izboru, ili u vodi. Ako koristite masnoću, potrebno je da je ugrejete pre nego što stavite spanać u nju, a ako ste odabrali vodu, prvo stavite spanać i zatim dodajte malo vode.
Poklopite tiganj poklopcem, kako bi se spanać bolje dinstao. Nakon 2-3 minuta promešajte i ostavite još nekoliko minuta dok ne bude gotov. Pre nego što sklonite spanać sa vatre, dodajte so, biber, alevu papriku ili drugi vaš omiljeni začin.
U spanać možete da dodate povrće po vašem izboru za više arome. Spanać je fantastičan uz pirinač, kinou ili bulgur.
Komentari