Kako se pravi pršuta - suvo meso?

Kako se pravi pršuta - suvo meso?

Kako se pravi pršuta - suvo meso?

Pršuta je veoma suvo meso, a recept dolazi iz orijentalne kuhinje. Pršuta može da se pripremi i od teletine, piletine, ćuretine, pa i od svinjskog mesa. Kako biste imali dobar proizvod i kako biste bili zadovoljni rezultatom, meso treba da bude kvalitetno i čisto, bez previše opni i masnih delova. Pastrma može da se jede i hladna i topla, prema vašim afinitetima i želji.

Kako se priprema pršuta?

Zas početak, bira se parče mesa za pršutu. Komad mesa se dobro opere, očisti i osuši. Gotovo meso se stavlja u posudu, na čije dno je posuta morska so, a zatim se morska so posipa i preko mesa. Meso treba da bude potpuno pokriveno solju i ne treba da se uopšte vidi. Ostavlja se u frižider na 48 sati. Nakon ovog vremena se meso vadi, pere se i stavlja se u posudu sa čistom vodom. Ponovo se vraća u frižider, ali ovoga puta na 24 sata.

Kada prođe ceo dan, meso se vadi iz vode i suši se krpom ili ubrusom. Na jednom kraju mesa se pravi zarez, kako bi se provukao kanap za kačenje, pa se meso okači na prohladnom, senovitom mestu. Pršutu uvaljajte u začine za pršutu, kao što su aleva paprika, beli luk u prahu, kumin ili šta vi volite. Meso se okači na kuku za meso i ostavlja se da se suši jednu nedelju.

Ako nemate mogućnosti da meso sušite napolju, postoji i drugi način - u frižideru. Tamo meso postavite na rešetku, tako da ne dodiruje ništa, kako bi se dobro osušilo.

Okrećite meso svakog dana, kako bi proces sušenja bio kvalitetan. Kada se uporede ova dva načina pripreme pršute, razlika je samo u vremenu. Na otvorenom, pastrma se suši jednu nedelju, a u frižideru dve nedelje.

Gotova pršuta se seče na tanke, skoro prozračne listiće, a uz čašu kvalitetnog crvenog vina je izuzetna. Dobićete neverovatno meze za vino - nazdravlje!

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji