Kako da jednostavno oljuštimo ananas?

Kako da jednostavno oljuštimo ananas?
Fotografije: bonapeti.rs

Kupovina celog ananasa je dobra varijanta da nabavite vitamin C. Možda ćete odustati od kupovine zbog teškog ljuštenja. Ova metoda će vam pomoći da izađete na kraj brzo i lako:

1. Izbor ananasa

Uzmite ananas. Očistite osnovu. Treba da miriše sladnjikavo. Pritisnite koru ananasa prstima. Kora treba da "uzvrati" - treba da lagano pritisne, da bi pokazala da je ananas zreo.

Operite ananas i ostavite da se osuši. Nije potrebno da trljate mnogo, pošto ćete izbaciti veliki deo površine.

2. Ljuštenje ananasa

Stavite ananas na dasku za sečenje. Biće vam potreban oštar nož, da biste dobro odvojili ananas.

Stavite ga ravno. Odsecite deo sa listovima - oko 0,6 cm ispod lista. Možete da držite ananas stabilno za njegove listove.

Pazite da se ne posečete. Od ananasa se odvaja klizav sok.

Ispravite ananas. Počnite nožem odozgo na dole da isečete koru od ananasa. Možete iseći kao spolja izvijenu dugu, da ne izbacite ananas koji se može konzumirati. Okrenite lako i ponovo odozgo na dole isecite novu traku i tako dok ceo ne oljuštite.

Stavite ponovo ananas ravno na dasku i odsecite donji deo horizontalno.

Izbacite oljušteni deo ananasa u vaš kompost ili u đubre.

3. Čišćenje ananasa

Na ananasu od kore ostaju tačkice koje takođe treba da se očiste. One liče na oči. Ako stavite ananas vertikalno, videćete da su te oči poređane u dijagonalnoj liniji. Skidanjem samo loptica ćete sačuvati više od voća.

Stavite nož na najveću dijagonalnu linuju na oči. Isecite pod uglom od 45 stepeni tačno ispod očiju. Nakon toga ponovo pod uglom od 45 stepeni odsecite iznad očiju i tako oba proreza treba da se srestnu i da se odvoje loptice. Kada očistite sve loptice, dobija se spiralni kanal.

Stavite ananas vertikalno. Isecite ga na dva dela i posle na još 2. Dobijate četvrtine. Možete odvojiti sredinu ananasa pošto je tvrda i nije mnogo slatka. Dalje možete seći po želji.

Pogledaj više

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji