Kopriva je jedno od čuda kojima nas je priroda podarila. Ona je izuzetno korisna za zdravlje, bogata je mnogim vitaminima i mineralima. Od nje se i pripremaju ukusna jela.
Osim u svežem stanju, dobra za kuvanje je i sušena kopriva, ali postoje neke razlike u načinu pripreme ove dve vrste. Ako je kopriva osušena, ona treba lagano da se prelije vrelom vodom i da se nakon toga naseče. Od sušene koprive možete pripremiti pire, kaše, janije, supe, čorbe.
Nakon obaveznog potapanja u vrelu vodu, pristupite pripremi koprive. Jedan od najlakših načina je da koprivu upržite, a da nakon toga dodate beli luk, alevu papriku i malo nakon toga izmrvljeni sir i jaja. Mešajte dok jaja ne budu gotova i poslužite. Drugi način je da koprivu, koja je potopljena u vrelu vodu dodate u posudu u kojoj ste odvojeno dinstali pečurke i luk, da sve promešate i izdinstate nekoliko minuta zajedno.
Rasporedite smesu u glinene posudice, odozgo stavite sir, izlomite po jedno ili 2 jaja i zapecite u rerni. Uopšte, ukus koprive veoma dobro se slaže sa ukusom jaja i sira. Možete da koprivu kombinujete i sa drugim povrćem, da je pečete ili pripremate janiju od nje. Samo, ne zaboravite da je prelijete vrelom vodom, pre početka kuvanja.
Pogledajte i neke ukusne recepte sa koprivom: Pirinač sa maslinama i koprivom, Kopriva sa jajima, Kopriva sa krompirom i jajima.
Komentari