Bonapeti.rs»Saveti»Kako se pravi Garaš torta?

Kako se pravi Garaš torta?

Kako se pravi Garaš torta?

Na internet prostranstvu postoji mnogo različitih recepata za tortu Garaš. Da li uopšte postoji recept koji može da se odredi kao originalni, to je otvoreno pitanje. Ali ipak mi vam predlažemo jednu savršenu tortu Garaš sa možda najukusnijim čokoladnim kremom.

Torta Garaš se pravi veoma jednostavno i brzo. Jedino kore od oraha oduzimaju malo više vremena dok se ispeku. Zato preporučujemo da ispečete celu smesu na gmilu i nakon toga da isečete kore pomoću žice.

Gotova torta Garaš je po ukusu veoma blaga, iako je sa čokoladom i kremom od maslaca.

Za kore koristite:

- Belanca - 9 komada

- Braon šećer - 100 g

- Mlevene orahe - 300 g

Koristite tepsije za torte čiji je prečnik 24 cm. Na dno stavite papir za šečenje. Obavezno nauljite taj papir. Kore se mnogo lepe, ako papir nije nauljen.

Prvi korak u pripremi torte jeste da umutite belanca. Umutite ih da se dobije mekani sneg zajedno sa braon šećerom. Nakon toga dodajte i orahe. Mešajte špatulom, ali dobro pazite. Lagano mešajte da se ne bi smanjio obim smese.

Sipajte u tepsiju za pečenje. Ako nemate žicu ili nešto čime ćete raseći kore, onda ispecite 4 odvojene kore. Pecite na 170-180 stepeni.

Za krem koristite:

- Žumanca - 9 komada

- Braon šećer - 100 g

- Kakao - 9 supenih kašika

- Maslac - 200 g

- Kiselu pavlaku - 50 g

Da biste pripremili krem za tortu Garaš, prvo istopite maslac na slaboj vatri. Dodajte kakao i dobro promešajte. Bilo bi dobro prethodno da prosejete kakao, jer u protivnom rizikujete da se pretvori u grudvice.

Skinite sa ringle i ostavite sa starne. Za to vreme umutite žumanca sa braon šećerom. Mutite ih dok ne udvostruče svoj obim.

Pažljivo i blagom mlazu ih dodajte u kakao sa maslacem. Na kraju ostaje samo kisela pavlaka.

Krem obavezno mora da odstoji barem 1-2 sata na hladnom da bi mogao da se stegne.

Nakon toga je potrebno samo da naslažete tortu.

Od krema obavezno ostavite jednu gomilicu sa strane, kako biste mogli da prekrijete tortu odozgo i sa strane.

Postoji dosta varijacija za ukrašavanje torte Garaš, ali po meni najlepša i najautentičnija je sa orasima.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni