Kako se čuva bosiljak za zimu?

Kako se čuva bosiljak za zimu?
Fotografije: marcheva14

Bosiljak je sjajan začin, a evo i kako jednostavno možete sačuvati bosiljak za zimu. Potrebno vam je 10 minuta i posle ćete celu zimu imati svež začin.

Jedan od načina da ga sačuvate jeste u vidu ulja od bosiljka. Potrebni sastojci su samo sveži listovi bosiljka i maslinovo ulje, pomešani u odgovarajućoj posudi. Prvo se iseku sveži listovi, stave se u teglu ili kutiju koja može dobro da se zatvori poklopcem. Sipa se maslinovo ulje, tako da u potpunosti prekrije lekovitu biljku. Ako ostane nepokriveni deo, listovi će brzo potamneti. Kada se prekriju maslinovim uljem, dobro se zatvori poklopcem i može da se ostavi u frižideru.

Tokom zime ovim konzervisanim bosiljkom možete začiniti testeninu, meso, salate i čega god se setite. Tako se čuva duže vreme.

Treba da znate da začini sa mekim listovima kao što su peršun, mirođija, menta, bosiljak imaju nežna stabla i listove. Drugi začini su sa tvrđim listovima - to su ruzmarin, origano, majčina dušica.

Evo još jednostavnih načina za čuvanje bosiljka tokom zime.

Ubrani listovi se očiste od suvih listića i preliju se hladnom vodom kako bi se skinula prljavština. Dobro se iscede, osuše se krpom ili salvetom, da ne bi bili mokri. Ne sme da bude vode na njima. Začin se uvija u vlažan kuhinjski ubrus, ali da nije natopljen ubrus, već samo vlažan.

Stavlja se u kesicu za sendviče ili u plastičnu kutiju. Izbaci se vazduh i dobro se zatvori. Čuva se u frižideru. Nažalost, ovo čuvanje bosiljka traje samo 1 sedmicu.

Drugi način da sačuvate biljku jeste bosiljak u tegli. Stavite začin u teglu, napunite se s 1.5 hladne vode. Stabla bosiljka traba da budu u vodi, a listovi - iznad nje, i mogu da štrče po rubu teglice.

Ukoliko postoje listovi koji su potopljeni u vodi, malo se izlije, da vode bude malo ispod listova. Prekriva se kesom, bez vezivanja. Čuva se u frižideru.

Na ovaj način možete čuvati bosiljak od 2 do 4 nedelje. Voda se menja periodično na svaka 2-3 dana. Kada primetite da je mutna, promenite je. Potamneli listove bacite da ne bi pokvarili druge listove.

Pogledaj više

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji