Tolstolobik je ukusna riba koja međutim iziskuje potrebnu pažnju. Pre nego što se pristupi kuvanju, tolstolobik treba da se očisti.
Kako se čisti tolstolobik?
Očisti se krljušt, iseku se peraja i rep, odseče se riblja glava, raseče se po stomaku i čisti se unutrašnjost. Ako postoji ikra - odvoji se i može da se posoli za taramo kavijar.
Tolstolobik se ne mresti u zatvorenim vodama, ikra sazreva i posle je organizam ribe resorbuje.
Opere se kako bi bilo preglednije i nakon toga počinje pravi deo čišćenja tolstolobika. Obavezno se odere, jer koža ima miris mrtvih algi i može da bude izuzetno neprijatna.
Međutim, dranje tolstolobika je teško, oštrim nožem se raseca koža po leđima sa obe strane i jače kraj peraja na kičmi, odatle se skida nadole prema stomaku.
Ponovo se pere i riba se seče uzduž oštrim nožem, po leđnoj kosti. Ako je krupnija, još jednom se seče kako bi se odvojila od leđne kosti.
Oba fileta (sa rebrima) se seku na komade direktno na 10-12 cm., kičma sa mesom po njoj - takođe. Posoli se i blago se premaže uljem (po mogućstvu maslinovim), da se ne bi lepilo za roštilj.
Komentari