Kako da napravimo Gi?

Kako da napravimo Gi?

Gi je proizvod poznat hiljadama godina u ajuverdskoj tradiciji. Osim u Indiji, prečišćeni maslac je bio korišćen i u Pakistanu, Iranu i na Tajlandu, a danas je sve šire poznat po celom svetu.

Nije slučajno da Gi dobija sve veću popularnost - to je jedan od dragocenih eliksira koji ne samo da ima sjajan ukus, već ima i neograničenu primenu, bezbroj zdravstvenih koristi i možda večnu trajnost, bez potrebe da se čuva u frižideru.

Predstavlja čistu masnoću, dobijenu dugotrajnim, sporim rastapanjem kravljeg maslaca na slabim temperaturama. U tom procesu se odvajaju voda, mlečni proteini, enzimi i mikroorganizmi. Međutim, treba da napomenemo da se autentičan Gi spremao od bivoljeg maslaca, ali zbog činjenice da se teže nalazi, uspešno se zamenjuje kravljim maslacem.

Iako zvuči veoma egzotično i teško dostupno, zapravo nabavka ovog jedinstvenog proizvoda je najlakša stvar na svetu.

Jedini uslov je da kupimo kvalitetan maslac od životinja, koje su hranjene prirodnom hranom i krmnim biljem, bez dodatih hormona rasta, patogena i antibiotika.

Za 1-1.5 kg maslaca će vam biti potrebna velika šerpa sa debelim dnom, staklena tegla ili keramička posuda sa zapreminom oko 1.2 l, koja može hermetički da se zatvori, i fina cediljka ili gaza kroz koju ćete procediti savršeni gotov Gi.

Evo kako da napravite Gi kod kuće:

Stavite maslac da se istopi na slaboj vatri, zatim možete da pojačate da bude umerena temperatura.

Nakon 15-20 minuta ćete primetiti da se na površini formirala pena, koju odozgo treba da uklonite pomoću rupičaste kašike. U zavisnosti od maslaca kog koristite, postoji mogućnost da ta pena nastavi da izlazi još 2,3 puta, ponekad i više, vi treba da pratite i da je neprestano uklanjate.

Polako će tečnost početi da se razbistrava, voda će ispariti i samo ćete na dnu primetiti nataložene proteine.

Proces se završava kada maslac počne da miriše na orašaste plodove i mleko i kada dobije svetlu boju ćilibara. Vreme koje je prošlo je otprilike sat vremena. Tada skinite sa vatre, sačekajte nekoliko minuta da temperatura spadne, da ne bi pukla posuda u koju ćemo sipati gi maslac.

Procedite kroz finu cediljku direktno u teglu, koju ste unapred proverili da je savršeno čista i suva. Prilikom ceđenja se uklanjaju i poslednji ostaci nečistoća i mlečnih proteina, koji su dobili oblik belih balončića na dnu.

Zatvorite posudu kada se prečišćeni maslac potpuno ohladi i držite dalje od sunčeve svetlosti.

Teoretski, Gi nema rok trajanja i spomenuli smo da može da se čuva neodređen vremenski period.

Osim beskrajnih mogućnosti za primenu u kuhinji - za prženje, pečenje, mazanje na hleb, kombinaciju sa sosevima, kolačima i kremovima, Gi nalazi primenu i u kozmetici, kao i za pravljenje programa za detoksikaciju i jačanje imuniteta.

Ima snažno antibakterijsko i hidrantno dejstvo, ubrzava metabolizam i pogodan je u dijetama, čisti tkiva od šljake i pomaže našim ćelijama da se kvalitetno hrane.

Gi ima bezbroj koristi i bilo bi lepo da ispoštujemo naše telo i organizam, pružajući zdravlje i pažnju sebi i celoj porodici.

Pogledaj više

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji