Kod kuvanja kafe, optimalan odnos je 1:10 (na jedan deo mlevene kafe ide do 10 delova vode), t.j. 10 g kafe su vam potrebni za 100 g vode. Ipak, ovaj odnos može da varira prema vašim navikama - neko voli kafu da bude jača, neko da bude slabija.
Korak po korak u kuvanju kafe
1. Sipajte kafu u džezvu za kuvanje kafe i dodajte polovinu vode, koja je na sobnoj temperaturi.
2. Sačekajte dok kafa ne prestane da pravi mehuriće.
3. Sipajte preostalu vodu, u kojoj prethodno rastvorite tečne sastojke, naprimer malo mleka ili meda (po želji). Nivo tečnosti ne treba da bude više od uskog dela džezve, u suprotnom će se tokom zagrevanja pena raspasti.
4. Stavite džezvu na vatru, na najslabiji stepen. Treba da možete da držite posudu u ruci iznad vatre.
5. Nakon minuta promešajte sadržaj, kako ne bi ostale grudvice kafe.
Pažnja! Nikako ne treba da kuvate kafu. Čim pena počne da se diže u posudi (to se dešava na temperaturi od 95-96 stepeni) skuvana kafa treba da se sipa u prethodno zagrejanu šolju.
Još 2-3 minuta su potrebna da se završi proces ekstrakcije kafe i prireme samog napitka od kafe.
Nakon toga se skuvana kafa poslužuje.
Komentari