Kopriva je višegodišnja biljka, poznata od davnina. Ona je dokazano, jedan od najkorisnijih darova proleća. Bogata je mineralima, vitaminima i vlaknima. Sadrži velike količine gvožđa, kao i vitamina C, A, E, B, D, K, kalcijum, mangan, cink, kalijum, magnezijum, bakar i druge.
Kopriva ima okrepljujuće i diuretsko dejstvo, pomaže kod proliva, iskašljavanja i deluje protivupalno.
Od korive se mogu praviti tinkture, kreme, pite, čajevi i dr. Ona se pronalazi veoma lako. Tokom proleća je ima u skoro svakom dvorištu.
Čaj od koprive se preporučuje kod:
- Bolova u jetri;
- Upale jetre;
- Oboljenja pluća;
- Oboljenja bubrega;
- Artritisa;
- Anemije;
- Leukemije;
- Kod alergija;
- Kod išijasa;
- Za normalizaciju šećera u krvi.
Kopriva se koristi u različitim jelima, čorbama sa koprivom, u salatama i za pripremu čajeva.
Pored u kulinarstvu, kopriva se koristi i za izradu kozmetike.
Kako da napravimo čaj od koprive?
Kako bi sačuvali korisne supstance kod pripreme čaja od koprive, tečnost i biljka se samo prelivaju vrelom vodom.
U malu šerpu sipajte 250 ml vode i ugrejte je do ključanja na umerenoj vatri.
U posebnu posudu stavite 1 kašiku sušenih listova koprive. Kada voda proključa, sipajte je preko sušenih listova.
Posudu poklopite i ostavite 15-20 minuta da se napravi čaj.
To se radi, kako bi se hranljive materije i vitamini iz koprive rastvorili u vodi.
Čaj od koprive se procedi i zaslađuje se medom i šećerom.
Ako želite da napravite jači čaj od koprive, stavite više sušene koprive (2-3 kašike) u 700-800 ml vode.
Poklopite i ostavite da odstoji preko noći.
Zasladite i konzumirajte sutradan.
Komentari