Bonapeti.rs»Saveti»Kako da pripremimo čaj od koprive?

Kako da pripremimo čaj od koprive?

Hristiliana DimitrovaHristiliana Dimitrova
Šef kuhinje
339155
Kako da pripremimo čaj od koprive?

Kopriva je višegodišnja biljka, poznata od davnina. Ona je dokazano, jedan od najkorisnijih darova proleća. Bogata je mineralima, vitaminima i vlaknima. Sadrži velike količine gvožđa, kao i vitamina C, A, E, B, D, K, kalcijum, mangan, cink, kalijum, magnezijum, bakar i druge.

Kopriva ima okrepljujuće i diuretsko dejstvo, pomaže kod proliva, iskašljavanja i deluje protivupalno.

Od korive se mogu praviti tinkture, kreme, pite, čajevi i dr. Ona se pronalazi veoma lako. Tokom proleća je ima u skoro svakom dvorištu.

Čaj od koprive se preporučuje kod:

- Bolova u jetri;

- Upale jetre;

- Oboljenja pluća;

- Oboljenja bubrega;

- Artritisa;

- Anemije;

- Leukemije;

- Kod alergija;

- Kod išijasa;

- Za normalizaciju šećera u krvi.

Kopriva se koristi u različitim jelima, čorbama sa koprivom, u salatama i za pripremu čajeva.

Pored u kulinarstvu, kopriva se koristi i za izradu kozmetike.

Kako da napravimo čaj od koprive?

Kako bi sačuvali korisne supstance kod pripreme čaja od koprive, tečnost i biljka se samo prelivaju vrelom vodom.

U malu šerpu sipajte 250 ml vode i ugrejte je do ključanja na umerenoj vatri.

U posebnu posudu stavite 1 kašiku sušenih listova koprive. Kada voda proključa, sipajte je preko sušenih listova.

Posudu poklopite i ostavite 15-20 minuta da se napravi čaj.

To se radi, kako bi se hranljive materije i vitamini iz koprive rastvorili u vodi.

Čaj od koprive se procedi i zaslađuje se medom i šećerom.

Ako želite da napravite jači čaj od koprive, stavite više sušene koprive (2-3 kašike) u 700-800 ml vode.

Poklopite i ostavite da odstoji preko noći.

Zasladite i konzumirajte sutradan.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji