Kokos je ukusno tropsko voće, veliki orah sa tri kruga. U unutrašnjosti oraha se nalazi belo, tvrdo i jestivo jezgro (kopra) i tečnost (kokosova voda) koja se pije samo kod nezrelog voća, pošto inače izaziva dijareju.
Kora se može sušiti i koristiti na najrazličitije načine. Jedan čudesan trik za svako domaćinstvo je priprema domaćeg kokosovog brašna. Opeeremo kokos, izrendamo i rasporedimo na suv ubrus.
Tako se kokos suši na odogovarajućoj temperaturi ili vlažnosti. Ali praktičnija varijanta je da se suši u rerni na niskoj temperaturi sa ventilatorom. Gotov je kad dobije boju. Ali treba da pazimo da kokosovo brašno ne zagori.
To bi unuštilo ukus i bio bi beskoristan. Najbolje bi išao uz desert i kao dekoracija za kolače. Takođe se na isti način može uraditi i sa komadima kokosa.
Nakon toga možete čuvati u provetrivoj prostoriji na sobnoj tempraturi ili da stavite u odgovarajuću posudu u frižideru.
Treba da se prati i rok trajanja. Ukoliko izgleda sumnjivo, ne treba da se konzumira.
Komentari