Bonapeti.rs»Saveti»Kako se radi sa amonijačnom sodom?

Kako se radi sa amonijačnom sodom?

Hristiliana DimitrovaHristiliana Dimitrova
Šef kuhinje
329153
Kako se radi sa amonijačnom sodom?
Fotografije: Viktoria Georgieva

U prehrambenoj industriji, amonijačna soda se obeležava kao E503. Ona se dobija sintetičkim putem.

Amonijačna soda predstavlja kristale u beloj, sivoj, roze boji, može biti i bezbojna. Ovi kristali imaju jako izražen miris amonijaka.

Amonijačna soda se rastvara u vodi i široko se koristi u poslatičarstvu.

Amonijačna soda se koristi za narastanje testa. Ona je mnogo jače sredstvo za nadolaženje od praška za pecivo. Sa njom peciva nabubre, zato što se prilikom pečenja raspada na gasove. Ovi gasovi u testu stvaraju šupljine koje rastu.

Najčešće se amonijačna soda koristi za pripremu gurabija.

Prilikom pečenja proizvoda od testa, pripremljenih sa amonijačnom sodom, oseća se mnogo jak miris amonijaka. To ne treba da vas plaši, zato što nestaje nakon pečenja i nakon što se kolač ohladi.

Pre nego što počnete da koristite amonijačnu sodu, treba da je rastvorite. To može biti u dve-tri supene kašike svežeg mleka ili mlake vode. Promešajte da se dobro rastvori.

Nakon što se aktivira amonijačna soda, spremna je za upotrebu.

Takođe se koristi i za sprečavanje požara.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji