Veoma često u domaćinstvima koristimo amonijačnu sodu. Svi znamo da ukoliko je koristimo, a da nije ugašena, ona daje jedan specifičniji miris pre svega ukoliko je koristimo u pecivima.
Zbog toga je dobro da znamo da se amonijačna soda gasi u kiselom mleku. U kiselo mleko stavite količinu koja vam je neophodna da je ugasite i lagano izmešajte.
Ako nemate kiselo mleko pod rukom u tom trenutku kada morate da gasite amonijačnu sodu, onda tada koristite sirće. Kapnite nekoliko kapljica sirćeta na amonijačnu sodu i ona će nadoći.
Amonijačna soda se gasi u nečem kiselom, zato što inače postoji verovatnoća da će pecivo koje ćete pripremiti mnogo mirisati na sodu, a to je ponekad neprijatno.
Ukoliko nemate kiselo mleko ili sirće u tom trenutku, a želite da ugasite sodu, druga opcija koju možete da iskoristite jeste limunov sok. On će takođe odraditi veoma dobar posao, čak je i poželjan, zbog toga što ukoliko preterate sa sirćetom možete posle da ga osetite.
Limunov sok nije toliko nametljiv kao sirće, a odradiće vam isti posao. Tako da je savet vama da prvo gasite amonijačnu sodu u kiselom mleku, ukoliko nemate takvo, uradite to limunovim sokom, ako ne raspolažete njime kod kuće, ostaje poslednja opcija da gasite amonijačnu sodu sirćetom.
Komentari