Kako se pravi tofi karamel?

Kako se pravi tofi karamel?

Tofi karamel je neverovatno ukusan i kremast sos, koji je omiljen i mladima i starima. On se upotrebljava u bezbroj poslastičarskih iskušenja i deserata, a može da se koristi kao krem i fil za torte i kolače, kao preliv kolača ili voća i kao toping za sladoled.

Da li ste ikada probali da ga namažete na krišku hleba? Ako niste, brzo ispravite ovu grešku i pripremite sami tofi karamel u domaćim uslovima.

U suštini, tofi karamel nije previše težak za pravljenje i sastoji se samo od 3 namirnice - šećera, pavlake i maslaca. U nekim receptima ga možete pronaći i sa samo 2 sastojka - pavlaka i šećer.

Mi ćemo vam prestaviti bogatiju varijantu i predlažemo vam da zasučete rukave i da krenete da pripremom domaćeg Tofi karamela.

Potrebno vam je:

- 250 g šećera

- 100 g maslaca, na sobnoj temperaturi

- 220 ml slatke, tečne pavlake

Priprema:

1. Na slaboj vatri, u velikoj kaseroli sa debelim dnom i površinom koja ne dozvoljava zagorevanje hrane, sipajte šećer i ostavite ga da se polako karamelizira bez mešanja. Normalno, dozvoljeno vam je da protresete posudu, kako bi se ravomerno karamelizirao šećer i da se svi kristali istope.

Ovde je trenutak da objasnimo za pripremu Tofi karamela možete da koristite i smeđi šećer, ali ako ste početnik, ne preporučujemo vam iz jednostavnog razloga, jer ćete onda teže odrediti na osnovu boje kada je karamel gotov.

Razlike u ukusu skoro i da nema, jedina razlika je u boji - logično, tofi karamel sa smeđim šećerom je malo tamniji.

2. Dok čekate da vaš karamel postane prijatne zlatne boje, ugrejte pavlaku, ali nemojte dozvoliti da proključa.

3. Sklonite sa vatre gotov karamel i polako i pažljivo, kašiku po kašiku, dodajte vruću pavlaku. Mešajte drvenom kašikom bez prekida i pazite da se ne opečete, jer će smesa da ključa. Ovde je kritični i delikatni trenutak, ali ćete se uz malo tehnike snaći.

4. Kada je karamel upio pavlaku i smesa se ujednačila, dodajte maslac uz neprestano mešanje da se ponovo smesa homogenizuje.

5. Vratite posudu na slabu vatru i mešajte 2-3 minuta ili dok boja ne postane intenzivnija.

6. Sipajte krem u posudu za sos, ako ćete ga koristiiti uskoro ili u teglu, za duže čuvanje u frižideru.

Tofi karamel možete čuvati do dve nedelje na hladnom mestu.

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji