Kako da napravite granolu?

Kako da napravite granolu?
Fotografije: Йоана

Svako voli ukusan i dobar doručak, a kao što se kaže, doručak je najvažniji obrok u toku dana i nevezano da li verujete ili ne, važno je da se hranite na zdrav način. Možda su vam vazdušaste mekike, sočne pite ili slatke palačinke omiljene, ali je to daleko od dobrog doručka, što se tiče zdravlja.

Prvi obrok u toku dana treba da nam dostavi potrebne hranjljive materije, koje će dati energiju našem organizmu sa snažan start dana. Jedan takav doručak, koji svako može da pripremi kod kuće, je granola.

Dobra stvar kod granole je da nema jednog tačnog recepta i svako može da je pripremi na osnovu svojih želja i ukusa.

Ipak, postoje neke osnovne sastojke u granoli, koje su obavezne, kako bi ona bila ukusna i korisna za ishranu.

Kao osnova granole se koriste ovsene pahuljice, ražene pahuljice, pšenične pahuljice, ječneme pahuljice ili neka druga vrsta, po vašem izboru.

Dodaju se sirovi badem ili lešnik, seme bundeve, seme suncokreta ili drugi sastojci po ukusu.

Možete da dodate i seme čie, seme lana ili laneno brašno.

Dolazi red i na voće - možete da dodate svakakvo sušeno voće - suve šljive, trešnje, grožđe, kokos, ananas, smokve, brusnice, kajsije i drugo voće, a veće plodove isecite na manje komade.

Potreban vam je i med - 5 kašika, kokosovo ulje ili maslinovo ulje - 5 kašika i po želji, javorov sirup (može i sasvim malo vode).

Tehnika pripreme granole je sledeća: U posudi promešajte sve sastojke BEZ voća. Posebno promešajte med, kokosovo ulje i javorov sirup i tom smesom prelijte orašaste plodove u posudi. Promešajte veoma dobro, da se sve ujednači.

U pleh, na papiru za pečenje, rasporedite smesu ravnomerno i pecite u rerni na 180 stepeni oko 20-25 minuta, dok se orašasti plodovi ne ispeku i ne dobiju lepu boju. Veoma je važno da na svakih 3-4 minuta promešate orašaste plodove da ne zagore i ne zalepe se.

Čim budu gotovi, izvadite pleh, ostavite da se malo ohlade, dodajte voće i dobro promešajte.

I to je to! Uživajte u ukusnoj granoli sa kiselim, svežim mlekom ili mlekom od orašastih plodova po izboru!

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji