Od svih orašastih plodova badem se najviše koristi u kulinarstvu, posebno za pravljenje čokoladnih poslastica, torti, bombona i kolača. Od badema se takođe može praviti testo, koje je vrlo pogodno za biskvite i kolače.
Evo primera jednog recepta za pravljenje bademovog testa.
Potrebni proizvodi:
250 g sirovi badem
100 g šećera u prahu
3 kašike vode
1 belance
Stavite sirove bademe u šerpu sa ključalom vodom i pustite ih da se kuvaju ne više od 60 sekundi.
Bademe sipajte u cediljku i prelijte ih hladnom vodom dok se ne ohlade.
Ostavite da se bademi ocede na kuhinjskom ubrusu.
Stisnite bademe između prstiju i uklonite kožicu.
Ostavite plodove da se dobro osuše.
Sameljite bademe dok ne postanu fini prah sličan brašnu. Pomešajte bademovo brašno sa šećerom u prahu. Dodajte belance i vodu. Mešajte viljuškom dok ne postane lopta. Ako je testo previše lepljivo, dodajte još mlevenih badema dok testo ne prestane da se lepi za prste.
Testo možete čuvati u frižideru umotavanjem u prozirnu foliju. Na ovaj način može trajati više od nedelju dana.
Komentari