Ne možemo da zamislimo neka tradicionalna jela, kao što je to primer sa škembe čorbom, bez tucane ljute paprike. Ljuta paprika je klasik za ljubitelje hrane i gurmane, koji imaju zdrav želudac i ne plaše se malo pikantnijih jela. Upravo zbog toga je važno da znate kako da osušite ljute paprike za zimu.
Važno je da znate da su za sušenje pogodne samo dobro sazrele, crvene, ljute paprike. Treba da budu potpuno zdrave, bez ikakvih oštećenja, da nisu trule i mekane i bez nepravilnosti po površini.
Ljute paprike mogu se sušiti cele ili naseckane. Kada sušite cele paprike, probodite ih iglom u predelu drške i nanižite ih na konac, a zatim ih okačite na provetreno mesto u senku. Između paprika treba da struji vazduh, da se ne dodiruju. Ako ih sušite napilju, treba da ih uveče unosite unutra, kako se ne bi ovlažile.
Domaćini, koji nemaju odgovarajuće mesto za sušenje, mogu da suše ljute paprike uz pomoć rerne.
Papričice očistite od drški i semenki, pa ih nakon toga nasecite na komade ili trake i potopite ih u vrelu vodu na desetak minuta. Dobro ih ocedite i osušite, pa ih ubacite u rernu zagrejanu na oko 60 stepeni i držite vrata rerne otvorena.
Od osušenih ljutih paprika možete da pripremite izuzetno aromatičnu i pikantnu salatu sa prazilukom i ljutim paprikama. Sušene paprike zapecite na kratko u rerni, pa ih nakon toga promešajte sa sitno seckanim prazilukom, koji ste prethodno izgnječili sa malo soli i presovanim belim lukom. Dodajte ulje i sirće po ukusu.
Komentari