Bamija je odlično povrće, idealno za pripremu salata, ali i za slana jela.
Ono što treba da znate da bamija ne treba da se čuva dugo vremena, bez blanširanja, a sveža bamija postaje neupotrebljiva do 3 dana.
Prilikom blanširanja bamije, otklanja se lepljiva tečnost i tako bamija postaje otpornije i izdržljivija ukoliko se pravilno čuva.
Pre blanširanja bamije se preporučuje da skinete mahovinu sa površine bamije vlažnom krpom (važno je da krpa bude pokvašena mlakom vodom, ni u kom slučaju toplom ili vrelom).
Nakon što stavite u duboku posudu sa vodom na vatru, dodajete nekoliko kapljica soka od limuna i 1 kašičicu soli.
Možete zameniti sok od limuna sa nekoliko kapljica sirćeta, ni u kom slučaju nemojte propuštati taj korak.
Nakon što provri, stavite bamju unutra i ostavite da vri 2-5 minuta. Pazite da ne vri duže vremena, zato što ćete dobiti obrnuti efeekat, i bamija će početi da se kuva.
Ovako blanširanu bamiju možete čuvati duže vremena u zamrzivaču.
Komentari