Kuvana rakija vrlo je prijatno piće, posebno zimi. Kuvana rakija priprema se vrlo lako i brzo, ali mora se paziti da se alkohol ne zapali.
Neophodni sastojci za kuvanu rakiju
- Džezva ili druga slična posuda /mali čajnik, limena šolja ili nešto drugo/;
- Po mogućnosti da bude domaća rakija, kakvu god volite - šljiva, voćna, od grožđa /;
- šećer ili med;
Listovi limuna (ako ih imate) ili drugi začini koje volite.
Pravljenje grejane rakije
U lonac stavimo 1-2 kašike šećera /stvar ukusa za slatkoću/. Stavite posudu na šporet i promešajte zaslađivač koji ste izabrali /ako je šećer - dok se lagano ne karamelizuje, a ako je med - dok se ne istopi i ne postane tečan/.
Sipajte oko 200 ml rakije i mešajte dok se sve ne pomeša. Kada se rakija ugreje dodajte listove limuna /mogu se koristiti i drugi začini - stvar ukusa - biber, karanfilić, suvo ili sveže voće, kora pomorandže/.
Čekajte dok rakija proključa ili, kako kažu kod nas, dok se ne okrene i odmah je sklonite sa šporeta, pa poklopite džezvu (posudu).
Držite poklopljeno nekoliko minuta tako da rakija upije aromu i zatim je možete sipati u male šoljice.
Treba imati na umu da ne udišete vruću paru, jer su jake i mogu vas naterati da kašljete. Sa druge strane, dobro rade na čišćenju nosa i disajnih puteva.
Živeli!
Komentari