Bonapeti.rs»Saveti»Kako se kuva imperatorski pirinač

Kako se kuva imperatorski pirinač

Kako se kuva imperatorski pirinač

Ova vrsta pirinča nije slučajno nazvana imperatorski. Istorija imperatorskog pirinča počinje još pre vekova na dalekom istoku. Generalno, na ovim prostorima je malo poznat. Poznatiji je i kosristi se u državamo poput Kine, Japana, Koreje. Postoje legende prema kojima je crni pirinač bio dostupan samo imperatorskom dvoru.

Obični ljudi nisu imali privilegiju da ga konzumiraju. Ljudi iz naroda koju sunarušavali to pravilo, bili su kažnjavani najžešćom kaznom - smrću. Ako odlučite da kuvate imperatorski pirinač, prvo treba da ga namočite na 7-8 sati pre nego što počnete da kuvate s njim.

Ovo pomaže karakterističnom čvrstom omotaču ove vrste pirinča da omekša i da sam pirinač postane jednostavan za obradu koja sledi. Međutim, činjenica da ste ga namočili na nekoliko sati neće ga učiniti čak toliko jednostavnim za kuvanje. Treba da ga kuvate u vodi najmanje sat vremena, tako što odnos treba da bude 1:2, nakon čega se cedi i možete da nastavite rad s njim kako biste napravili različita jela sa pirinčem.

Nemojte se začuditi što se boja pirinča od crnog pretvorila u tamno ljubičastu, ovo je normalna posledica termičke obrade. Boja imperatorskog pirinča se menja zbog pigmenata koji su sadržani u samom pirinču. Takođe, ovi pigmenti će dodati prijatnu boju i proizvodima koje kuvate zajedno sa crnim pirinčem. Ovi pigmenti su glavni krivci za ogroman sadržaj antioksidanasa u ovom pirinču, što znači da je on izuzetno koristan.

Crni pirinač može da zameni integralni pirinač, zato što je ukus sličan njegovom. Mala razlika između integralnog i crnog pirinča je ta što crni pirinač ima izrazitiji ukus orašastih plodova. Evo i nekoliko saveta kako da kuvate crni pirinač:

1. Prvo i najvažnije jeste da ga operete i da ga stavite u staklenu posudu sa vodom koliko je potrebno da ga pokrije;

2. AKo što smo već rekli, treba da odstoji 7-8 sati, a najbolje jednu noć;

3. Nakon što je odstajao, cedi se i stavlja se u posudu sa 2 šolje vode;

4. Kada je voda već provrela, ringla se smanjuje na nisku temperaturu i kuva se poklopljeno;

5. Imperatorski pirinač se ostavlja da se kuva poklopljen 30 minuta, bez skidanja poklopca;

6. Nakon što to vreme isteče, proveravate da li je skuvan i ukoliko je potrebno, dodajete još vode i kuvate poklopljeno još nekoliko minuta;

7. Treba da znate da je imperatorski pirinač malo tvrđi po ukusu i ukoliko se vama dopada malo mekši pirinač poput bisernog pirinča, onda vam se crni pirinač neće dopasti. Međutim, ukoliko volite pirinač sa morskim plodovima, ostaćete prijatno iznenađeni;

Nije neophodno da posedujete ko zna kakva kulinarska umeća da biste pripremili crni pirinač. Ako želite da kuvate i druge proizvode, kao što je beli pirinač ili povrće, zajedno sa njim takođe, za to treba da počnete jelo prvo sa pripremanjem crnog pirinča. Sa crnim pirinčem možete da napravite najrazličitije poslastice poput pirinča sa povrćem ili pak na primer paelju. Klasika u svom žanru ostaje pile sa pirinčem.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji