Kako i koliko dugo se peče kiš?

Kako i koliko dugo se peče kiš?

Postoje recepti koji preleću preko granica i kontinenata kako bi se pretvorili u omiljene ljudima iz svakog kutka zemlje. Jedan od njih je kiš.

On predstavlja slani tart ili jednu vrstu otvorene pite koja se sastoji od hrskave kore od maslaca za osnovu i kremastog, nežnog nadeva sa osnovom od jaja i pavlake.

Originalni recept za kiš se rodio još u 18. veku u severozapadnoj Francuskoj, oblast Loren. Odatle se i autentični kiš naziva Kiš Loren (Quiche Lorraine).

Tokom godina se rasprostranjuje i u drugim oblastima zemlje, tako što svaki dodaje od sebe po nešto autentično i tipično za to područje. Tako na primer u oblsti Vosgos (Vosgos), u kremastu smesu su dodali jaja i pavlaku - sir i slaninu i nazvali su ga kiš Quiche Vosgienne. U oblasti Alsacia su paj dodali propržen ili dinstan kromid luk i nazvali su ga Quiche Alsacienne.

U današnje vreme pripremamo različite vrste kiša od raznoraznog povrća, pečuraka, sireva, kobasica, pa čak i ribe. Ova slana vrsta tarta nam ostavlja mogućnost za hiljade kombinacije koje možemo da spojimo prema naše ličnom izboru i ukusu.

Što se tiče testa od maslaca, srešćete recepte za takvo sa jajetom ili bez, svako sam procenjuje šta mu se više dopada. Pravilo je da se sastojci pomešaju hladni, kora da bude tanka i da se lepi po zidovima kalupa, formirajući udubljenje u kojem će se naći nadev.

Možda mala razlika između slanog tarta i kiša nije samo kremastiji nadev, nego i visina - kiš je viši i deblji od tankog tarta.

Druga karakteristika je što se sama kora zapeče prethodno na 10 do 15 minuta na 160-180 stepeni. Nakon što je stavljen u kalup, stavlja se u frižider na 30 minuta ili na 10 minuta u zamrzivač. Izbocka se viljuškom i pokriva se papirom za pečenje, na koji se stavlja težina.

Tako se garantuje da se neće izduvati i izgubiti oblik prilikom pečenja.

Trik kako bi kora ostala hrskava jeste da se nakon što se izvadi iz rerne premaže tankim slojem belanca. Od vrućine ono će se odmah stegnuti i formiraće zaštitni sloj koji neće dozvoliti nadevu da omekša koru.

Proizvodi koji se dodaju u smesu od jaja i pavlake (njihov odnos obično je 3 jaja na 200 g pavlake) takođe prolaze prethodno termičku obradu i veoma dobro se ocede od odvojene tečnosti ili masnoće. Ovo može da bude slanina, kao što smo rekli spanać, pečurke i luk itd.

Ukoliko će se dodavati sir, onda bi bilo dobro da to bude takva vrsta koja može jednostavno da se istopi - odgovarajući su Emental, Gauda, pa čak i naš kačkavalj.

Važno je da osnova samog nadeva (jaja i pavlaka) bude dobro umućenja i sipkasta kako bi se zadržali ostali proizvodi da padnu na dno. S tim ciljem se ponekad i dodaje malo brašna koje daje gustinu.

Nakon što se nadev sipa na poluispečenu koru, kiš se ponovo ubacuje u rernu na istu temperaturu na još 35-40 minuta. Ovo je standardno vreme, ali ipak zavisi i od veličine i debljine toga što spremate. Najsigurniji pokazatelj da je gotov jesu porumeneli rubovi testa i blago stegnuti nadev koji se međutim, prilikom pokretanja lagano tresu.

Savršeno ispečen kiš se ostavlja na 20-30 minuta, pre nego što se iseče.

Savršen za konzumaciju u svako doba i iskorišćavanje proizvoda u frižideru, vraćajući ih u ukusno klasično umetničko delo.

A evo i nekih od naših ukusnih predloga za kiš - kiš sa pečurkama, kiš sa sirom, kiš sa spanaćem, ili pak kiš sa prazilukom.

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji