Jabuka je izuzetno ukusno voće koje možemo jesti u bilo koje doba dana. Međutim, osim što je ukusna, jabuka je i veoma korisna.
Koje hranljive sastojke sadrži jabuka
- Kalcijum - 1 jabuka srednje veličine, daje telu 11 mg kalcijuma. Kalcijum pomaže pravilnoj funkciji metabolizma;
- kalijum - 1 neoljuštena jabuka sadrži 200 mg kalijuma. Kalijum je elektrolit i sadržan je u unutrašnjem delu ćelija u organizmu. Igra važnu ulogu u balansu tečnosti u telu;
- Vitamini A i C - 1 jabuka sadrži 98 IU / međunarodna jedinica / vitamina A. Ista jabuka sadrži i 8,4 mg vitamina C, što za više od 10% prelazi preporučenu dnevnu dozu;
- Folna kiselina - jabuke sadrže oko 5 mikrograma folne kiseline, vitamina B rastvorljivih u vodi, koji su neophodni za pravilnu podelu ćelija. Važno je, međutim, znati da, kako biste dobili folnu kiselinu iz jabuka, njih morate jesti sa korom;
- Fosfor - neoljuštena jabuka sadrži 20 mg fosfora. Kao što pretpostavljamo da znate, fosfor mnogo pomaže u očuvanju čvrstoće kostiju;
- Gvožđe - jabuka sadrži 0,22 mg gvožđa.
Pored svega navedenog, jabuke sadrže još:
- vitamin A;
- vitamin B1;
- vitamin B2;
- Vitamin B3, B4, B5, B6;
- Vitamin C.
Jabuke takođe sadrže aminokiseline, a to su:
- alanin;
- arginin;
- valin;
- glicin;
- leucin;
- izoleucin;
- prolin;
- serin;
- treolin;
- fenilalanin;
- histidin;
- apragagionska kiselina;
- glutamin.
Jabuke takođe sadrže pektine, fitoserole i vlakna, koja podržavaju normalnu i pravilnu funkciju želuca i smanjuju loš holesterol.
Takođe sadrže korisne masti koje pomažu sagorevanju štetnih masti nakupljenih u telu.
A nakon što pročitate šta jabuke sadrže i koliko su korisne, vratite se nečemu ukusnom uz naše recepte za kolače od jabuka ili punjene jabuke.
Komentari