Bonapeti.rs»Saveti»Kako se i koliko vremena kuva kolenica?

Kako se i koliko vremena kuva kolenica?

Kako se i koliko vremena kuva kolenica?

Svinjska kolenica je deo svinje koji se nalazi između zavoja kolena i sredine noge. Meso ovog područja je vrlo mirisno, masno i bogato prirodnom želatinom.

To podrazumeva da mu treba više sati da bi se dobro skuvalo i postalo nežno i prijatno.

Kolenica se može kuvati na mnogo različitih načina,a obično se podvrgava dvostrukoj ili trostrukoj toplotnoj obradi, u zavisnosti od recepta.

U svakom slučaju, da biste postigli najbolje rezultate, potrebno je da skuvate kolenicu pre nego što preduzmete sledeće korake u pripremi.

Da biste uštedeli vreme, preporučuje se kuvanje u ekspres loncu. Nalijte puno vode, stavite u nju kolenicu, zrna bibera i pimenta, grančice svežeg peršuna ili lovorovog lista. U ovoj prvoj fazi ne treba dodavati so i masnoću.

Nakon što prva para izađe iz ekspres lonca, kuvajte još 30 minuta. Ovo je idealno vreme ako ćete kolenicu nakon toga peći u rerni, ali ako ćete je kuvati potpuno za čorbe, janije i variva, produžite vreme za najmanje još 30 minuta.

U običnoj šerpi, kolenicu kuvajte na laganoj do umerenoj vatri najmanje 2 sata.

Proverite mekoću mesa, jer vreme kuvanja takođe zavisi od veličine same kolenice.

Evo lakog i malo neobičnog predloga kako pripremiti ovaj ukusni deo svinje. Da biste ispunili recept potrebno vam je:

2 komada svinjskih kolenica

1 stabljika praziluka

1 glavica luka

3 čena belog luka

1 šolja belog vina

1 šoljica maslinovog ulja

Zrna bibera i mleveni biber

So po ukusu

3-4 grančice peršuna

Jabuke - 4 komada, slatko-kisela sorta

Šećer - 75 g

Voda

Priprema: Kolenice kuvajte 2 sata u običnoj šerpi ili 30-40 minuta uekspres loncu. Stavite biber u zrnu i peršun u vodu. Po želji začinite drugim začinima.

Luk i praziluk isecite na tanke trake (žilijen), a beli luk sitno iseckajte. Povrće rasporedite u pleh prekriven aluminijumskom folijom i pospite solju i maslinovim uljem.

Preko toga stavite kuvane kolenice, prelijte belim vinom, prstohvatom soli i mlevenim biberom.

Pecite u rerni na 200 stepeni oko 30 minuta dok ne porumeni.

Za to vreme pripremite pire. Stavite šećer na umerenu vatru da se istopi i dobije svetlu karamel boju.

Dodajte jabuke - oljuštene i isečene na kriške. Kada ih bledi karamel obavije, sipajte oko 1 - 1,5 šolje vode ili dovoljno da pokrije voće. Mešajte i dinstajte 30 minuta.

Zgnječite jabuke u glatki pire i poslužite sa mirisnim svinjskim kolenicama.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni