Svinjska kolenica je deo svinje koji se nalazi između zavoja kolena i sredine noge. Meso ovog područja je vrlo mirisno, masno i bogato prirodnom želatinom.
To podrazumeva da mu treba više sati da bi se dobro skuvalo i postalo nežno i prijatno.
Kolenica se može kuvati na mnogo različitih načina,a obično se podvrgava dvostrukoj ili trostrukoj toplotnoj obradi, u zavisnosti od recepta.
U svakom slučaju, da biste postigli najbolje rezultate, potrebno je da skuvate kolenicu pre nego što preduzmete sledeće korake u pripremi.
Da biste uštedeli vreme, preporučuje se kuvanje u ekspres loncu. Nalijte puno vode, stavite u nju kolenicu, zrna bibera i pimenta, grančice svežeg peršuna ili lovorovog lista. U ovoj prvoj fazi ne treba dodavati so i masnoću.
Nakon što prva para izađe iz ekspres lonca, kuvajte još 30 minuta. Ovo je idealno vreme ako ćete kolenicu nakon toga peći u rerni, ali ako ćete je kuvati potpuno za čorbe, janije i variva, produžite vreme za najmanje još 30 minuta.
U običnoj šerpi, kolenicu kuvajte na laganoj do umerenoj vatri najmanje 2 sata.
Proverite mekoću mesa, jer vreme kuvanja takođe zavisi od veličine same kolenice.
Evo lakog i malo neobičnog predloga kako pripremiti ovaj ukusni deo svinje. Da biste ispunili recept potrebno vam je:
2 komada svinjskih kolenica
1 stabljika praziluka
1 glavica luka
3 čena belog luka
1 šolja belog vina
1 šoljica maslinovog ulja
Zrna bibera i mleveni biber
So po ukusu
3-4 grančice peršuna
Jabuke - 4 komada, slatko-kisela sorta
Šećer - 75 g
Voda
Priprema: Kolenice kuvajte 2 sata u običnoj šerpi ili 30-40 minuta uekspres loncu. Stavite biber u zrnu i peršun u vodu. Po želji začinite drugim začinima.
Luk i praziluk isecite na tanke trake (žilijen), a beli luk sitno iseckajte. Povrće rasporedite u pleh prekriven aluminijumskom folijom i pospite solju i maslinovim uljem.
Preko toga stavite kuvane kolenice, prelijte belim vinom, prstohvatom soli i mlevenim biberom.
Pecite u rerni na 200 stepeni oko 30 minuta dok ne porumeni.
Za to vreme pripremite pire. Stavite šećer na umerenu vatru da se istopi i dobije svetlu karamel boju.
Dodajte jabuke - oljuštene i isečene na kriške. Kada ih bledi karamel obavije, sipajte oko 1 - 1,5 šolje vode ili dovoljno da pokrije voće. Mešajte i dinstajte 30 minuta.
Zgnječite jabuke u glatki pire i poslužite sa mirisnim svinjskim kolenicama.
Prijatno!
Komentari