Buhtle (uštipci) su omiljeni doručak malima i velikima. Osim toga, veoma brzo i jednostavno se prave.
Savržen porodični doručak iziskuje da svako od nas ko voli da leti po kuhinji zna kako se pravilno spremaju buhtlice.
Varijanti i različitih recepata za buhtle ima mnogo, ali možda se klasične babine buhtle spremaju sa sodom bikarbonom.
Potrebni sastojci:
jaja - 3 komada
kiselo mleko - 1/2 kantice
brašno - 300-350 g
soda za hleb - 1 kašičica
šećer u prahu - za posipanje
ulje - za prženje
Način pripreme:
Brašno se proseje sa sodom za hleb.
Jaja se umute sa kiselim mlekom.
Zatim se u kiselo mleko i jaja postepeno dodaje brašno uz neprestano mešanje. Treba da se dobije homogena gusta smesa.
U tiganj se stavlja ulje da se zagreje. Ringla ne sme da bude mnogo jaka da buhtle ne bi ostale sirove iznutra.
Kada se ulje zagrejalo, mokrom kašikom se ubacuje po malo od smese u ulje.
Kada buhtle dobiju prijatnu zlatkastu boju, vade se.
Dobro bi bilo da se buhtle stave na salvetu ili papirni ubrus kako bi se ocedio višak masnoće.
Pripremljene buhtle mogu da se konzumiraju sa šećerom u prahu, sirom ili slatkom. Svako ih voli na drugačiji način.
Tako jednim doručkom možete da ugodite svim ukusima vaših najbližih.
Komentari