Bonapeti.rs»Saveti»Kako se pravi crna boja za kolače?

Kako se pravi crna boja za kolače?

Stanislava ValkovaStanislava Valkova
Inovator
224058
Kako se pravi crna boja za kolače?

Tajna pripremanja crne boje za kolače je što se prvo pomeša kakao sa kafom. Najvažnije je da se kakao prokuva sa vrelom vodom 2 sata pre upotrebe, nakon toga se dobija apsolutno crna boja, kao u američkim kolačima.

I razmislite o kvalitetu kakaa - zlatna etiketa ili kakao Dr. Oetker su najbolji, oni imaju zasitnu boju, visok procenat masonće i mnogo tamniju nijansu od one kod jeftinih analoga.

Još jedna od varijanti za dobijanje željene boje je tako što se u testo dodaje mala količina tečne cikorije. Prosto budite pažljivi, nemojte preterivati - ona je gorka.

Praktična i veoma bogata crna boja za kolače se dobija po tradicionalnim američkim receptima gde se kakao u prahu prethodno priprema sa vodom i sodom, a ne stavlja se u suvom stanju u testo.

Ako se kakao ne kuva sa ključalom vodom, već se meša sa brašnom u suvom obliku i priprema se testo za kolače, čokoladni keks neće biti toliko crn i neće imati takvu jarku aromu i aromu čokolade.

Potrebni sastojci

kakao - 30 g

instant kafa - 1 kašičica

vruća voda - 120 g

šećer - 120 g

brašno - 90 g

jaja - 1 komad

maslac - 85 g

vanila - 1 komad

prašak za pecivo - 1 kašičica

Pomešaju se prva 4 sastojka i dovedu se do ključanja uz neprestano mešanje, kuva se još 8-10 minuta i ostavlja se da se ohladi.

Nakon toga se dodaju i drugi potrebni sastojci i oblikuje se željeni oblik kolačića ili kolača.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji