Tajna pripremanja crne boje za kolače je što se prvo pomeša kakao sa kafom. Najvažnije je da se kakao prokuva sa vrelom vodom 2 sata pre upotrebe, nakon toga se dobija apsolutno crna boja, kao u američkim kolačima.
I razmislite o kvalitetu kakaa - zlatna etiketa ili kakao Dr. Oetker su najbolji, oni imaju zasitnu boju, visok procenat masonće i mnogo tamniju nijansu od one kod jeftinih analoga.
Još jedna od varijanti za dobijanje željene boje je tako što se u testo dodaje mala količina tečne cikorije. Prosto budite pažljivi, nemojte preterivati - ona je gorka.
Praktična i veoma bogata crna boja za kolače se dobija po tradicionalnim američkim receptima gde se kakao u prahu prethodno priprema sa vodom i sodom, a ne stavlja se u suvom stanju u testo.
Ako se kakao ne kuva sa ključalom vodom, već se meša sa brašnom u suvom obliku i priprema se testo za kolače, čokoladni keks neće biti toliko crn i neće imati takvu jarku aromu i aromu čokolade.
Potrebni sastojci
kakao - 30 g
instant kafa - 1 kašičica
vruća voda - 120 g
šećer - 120 g
brašno - 90 g
jaja - 1 komad
maslac - 85 g
vanila - 1 komad
prašak za pecivo - 1 kašičica
Pomešaju se prva 4 sastojka i dovedu se do ključanja uz neprestano mešanje, kuva se još 8-10 minuta i ostavlja se da se ohladi.
Nakon toga se dodaju i drugi potrebni sastojci i oblikuje se željeni oblik kolačića ili kolača.
Komentari