Svi volimo sočne ćuftice, bilo da su pržene, pečene ili su pripremljene kao ćuftice sa sosom. Kada se umesi mleveno meso, ćuftice se uvaljaju u brašno i ostavljaju da brašno upiju oko 30 minuta.
To ih čini ukusnijim i ne pregoreva ulje prilikom prženja. Najbolje je da mleveno meso ostane na hladnom 12 sati da upije aromu začina.
Mleveno meso može biti samo svinjsko meso ili mešavina govedine i svinjskog mesa, a poželjno je da bude mešano. Dodajte luk, nakvašeni hleb, jaje i začine. Umesto nakvašenog suvog belog hleba, možete da koristite narendani krompir bez preterivanja u količini.
Začini su so, biber, kumin, čubar, origano, peršun ili drugi omiljeni proizvodi. Evo recepta za sočne ćuftice.
Potrebni proizvodi su: 1 kg mlevenog mesa, luk 1 glavica, 2 kriške suvog belog hleba ili prezle, jaje 1 kom., kiselo mleko 1 kašika sa 1/2 kašičice sode bikarbone izmešane u njemu i začini. Uz kiselo mleko i sodu ćuftice postaju još vazdušastije i sočnije.
Umesite mleveno meso u velikoj posudi. Luk se narendajte, dodajte jaje, oceđeni nakvašeni hleb, so, čubar, biber, kumin i kiselo mleko sa sodom.
Pokrijte posudu prozirnom folijom i pustite meso da upije aromu začina 12 sati ili samo 30 minuta ako se žurite.
Posudu izvadite, mokrim rukama formirajte kuglice, koje odozgo blago spljeskajte. U ovoj fazi možete odabrati način kuvanja - prženje, pečennje ili na roštilju. Bez obzira kako ih pripremili, nećete pogrešiti.
Ako ih pržite, zagrejte ulje u tiganju i pržite sa obe strane na 3/4 snage peći. Obavezno izvadite ćuftice na salvetu da upije višak masnoće.
Kada pržite ćuftice, ne bockajte ih viljuškom, kako im sok ne bi istekao, već ih samo okrećite viljuškom.
Takođe su ukusne i ćuftice pečene na roštilju koji je tokom zagrevanja podmazan komadom slanine. Sjajne su i vrlo ukusne, servirane uz šopsku salatu i čašu vina.
Komentari