Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

Bela radaBela rada
19. sep.
Bela rada (Krasuljak, Petrovac) je višegodišnja, mala zeljasta biljka iz porodice glavočika. Rizom bele rade je kratak, puzeći, sa mnogo malih korena na donjoj strani. Stabljika je gola, dostiže visinu do 15 cm Listovi...
Bela RepaBela Repa
20. sep.
Bela repa je vrsta korenaste biljke koje pripada porodici kupusnjača /Brassicaceae/, tj. ona je rođak rotkvicama, kupusu, karfiolu, renu i drugim biljkama. Ova biljka je poreklom iz Azije, a rasprostranjena je...
Bela čokoladaBela čokolada
12. sep.
Bela čokolada je proizvod čokolade, pa se zvanično ne može nazvati čokoladom. Ima bledo žutu boju, sličnu slonovoj kosti. Bela čokolada se pravi na skroz drugačiji način od crne i mlečne čokolade. Crna čokolada treba da...
Liker od vinaLiker od vina
01. nov.
Sastojke staviti u staklenu flašu (teglu) i ostaviti zatvoreno 6 nedelja. Povremeno promućkati da bi se šećer brže istopio. Gotov liker procediti i uživati u punom ukusu višnje....
Rakija od vinaRakija od vina
09. jun
Rakija od vina se dobija destilacijom dobrog, kvalitetnog vina. Što je vino aromatičnije, toliko će aromatičnija biti rakija, i biće odličnog ukusa i kvaliteta. Rakija od vina je još bolja, ukoliko se ostavi da odstoji...
Najpopularnija likerska vinaNajpopularnija likerska vina
11. april
U Evropi su slatka vina vekovima bila među simbolima zadovoljstva, gubljenja vremena, slavlja i raskoši sa stilom. Pa ipak, teško da postoji podcenjenija vrsta vina od njih u Bugarskoj. Francuski sotern, španski šeri,...
Najpopularnija portugalska vinaNajpopularnija portugalska vina
29. mart
Portugalija je jedna od zemalja sa dobro razvijenom proizvodnjom vina. Samo pominjanje Portoa dovoljno je da pobudi poverenje ljubitelja prefinjenog ukusa vina. Portugalci duguju svoje vinarstvo starim Feničanima,...
Temperatura serviranja vinaTemperatura serviranja vina
16. jun
Serviranje vina nije velika nauka, osim ako niste pravi manijak na temu modernističke kuhinje. Cilj pravilnog serviranja vina jeste da se sve arome oslobode u čaši, a da se pritom ne poremeti ukus. Temperatura serviranja...
Bela sangrijaBela sangrija
06. jun
Stavite jabuke u srednju posudu zajedno sa sokom od limuna i ostavite ga tako 5 minuta. Premestite neoceđene parčiće jabuke u velikoj tegli sa preostalim začinima, promešajte ih, da se pomešaju. Pokrijte i ostavite...
Bela taramaBela tarama
30. dec.
Narendajte luk i umutite ga u avanu zajedno sa kavijarom dok se ne dobije homogena smesa. Hleb se natopi na kratko u vodi, nakon čega se izvadi i stavlja se na salvetu, da se ocedi. Iskida se na male parčiće i postepeno...
Nemački umak od vinaNemački umak od vina
17. okt.
Maslac se istopi na tihoj vatri i doda se brašno. Promeša se tako da nema grudvica. Dodaje se bujon. Žumanca se umute s pavlakom i smesa se dodaje u umak koji se zagreva još 2-3 minute, ali da ne kipi. Dodaje se vino...
Italijanski sos od vinaItalijanski sos od vina
14. okt.
Zagrejte maslinovo ulje, dodajte beli luk i crni luk i izdinstajte ih. Dodajte paradajz i kuvajte dok se sos ne zgusne. Dodajte origano i pavlaku i promešajte. Dodajte paradajz pire, šećer, so i 1/2 šolje vode....
Koja su desertna vina?Koja su desertna vina?
27. okt.
Desertna vina se razlikuju od stonih uglavnom po izraženom slatkom ukusu zbog visokog sadržaja šećera i alkohola. Za proizvodnju desertnih vina najčešće se koriste one sorte grožđa, koje akumuliraju mnogo šećera i odlikuju...
Finese prilikom posluživanja vinaFinese prilikom posluživanja vina
09. jul
Kada poslužujete vino svojim gostima, pridržavajte se nekih caka kako biste na njih ostavili utisak kao da imate znanje profesionalnog somalijera. Prilikom serviranja vina veoma je važna njegova temperatura. Tako na primer...
Najpopularnije sorte belog vinaNajpopularnije sorte belog vina
04. jul
Najčešće ste čuli reči suvo, slatko, blago, voćno ili osvežavajuće kao opis belog vina. Možda želite da popunite svoju kolekciju belog vina ili ste početniku svetu vina. Upoznajte se sa spiskom, koji smo vam pripremili...
Bela torta OreoBela torta Oreo
12. januar
Prvo, odvojite krem iz Oreo keks i sačvajte ga. Keks isitnite na srednje komadiće. Umutite jaja mikserom i nakon 5 minuta dodajte šećer. Sledi ulje i mleko, pa mutite još 2 minuta. Dodajte vanilin šećer, brašno i...
Bela jagnjeća sarmaBela jagnjeća sarma
04. januar
Operite iznutrice /belu džigericu, creva, bubrege/ i stavite da se kuvaju u odgovarajućoj posudi. Za vreme kuvanja je dobro da skidate penu rešetkastom kašikom. Gotove iznutrice /treba da budu dobro kuvane/ isecite na komadiće...
Torta bela nedeljaTorta bela nedelja
21. sep.
Umutite belanca i šećer na sneg, nakon toga dodajte uz neprestano mešanje jedno po jedno žumance. Dodajte brašno, mešajte silikonskom spatulom, a nakon toga i brašno sa praškom za pecivo. U kalup sa dnom koje se skida /24cm...
Turska bela alvaTurska bela alva
26. jun
1
Glukoza se stavlja u šerpu sa polovinom šećera i vode da provri. Kad počne da vri skida se sa vatre. Drugi deo šećera se umuti da jajima na sneg. Umućena belanca i orašasti plodovi se sipaju u šerpu sa glukozom i meša...
Bela pileća supaBela pileća supa
23. januar
Očistite i isecite povrće - krompir i šargarepu isecite na sitnije komade, a celer - na krupne kriške. Uzmite šerpu i stavite sve sastojke za supu, bez mesa i fide, sipajte 3 litre vode i stavite na vatru. Ugrejte i ostavite...
Torta Bela ružaTorta Bela ruža
04. sep.
Jaja za piškote se podele na belanca i žumanca. Belanca se umute sa polovinom šećera, a žumanca s drugom polovinom. Brašno se proseje. Postepeno se u žumance dodaje brašno, dok se smenjuje naizmenično sa smesom od belanaca...
Bela ekler tortaBela ekler torta
25. jun
1. Za kore stavite sveže mleko sa maslacem, prstohvatom soli i kašičicom šećera. Sipajte odjednom brašno i mešajte intenzivno dok ne dobijete glatko testo, koje se odvaja od ivica posude. 2. Ostavite da se ohladi, nije...
Domaća bela čokoladaDomaća bela čokolada
12. maj
Domaća bela čokolada je gotova....
Bela jagnjeća čorbaBela jagnjeća čorba
27. jul
Bela jagnjeća čorba je gotova....
Crno-bela tortaCrno-bela torta
21. april
Da bi napravili donji sloj, treba da sipamo mleko u šerpu, stavimo crnu čokoladu i istopimo na blagoj temperaturi. Sjedinimo sa tim keks i lešnike. Sve to staviti u posudu u kojoj cemo oblikovati tortu. Za fil: Napraviti...