Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Bela radaBela rada (Krasuljak, Petrovac) je višegodišnja, mala zeljasta biljka iz porodice glavočika. Rizom bele rade je kratak, puzeći, sa mnogo malih korena na donjoj strani. Stabljika je gola, dostiže visinu do 15 cm Listovi...
19. sep.
Bela RepaBela repa je vrsta korenaste biljke koje pripada porodici kupusnjača /Brassicaceae/, tj. ona je rođak rotkvicama, kupusu, karfiolu, renu i drugim biljkama. Ova biljka je poreklom iz Azije, a rasprostranjena je...
20. sep.
Bela čokoladaBela čokolada je proizvod čokolade, pa se zvanično ne može nazvati čokoladom. Ima bledo žutu boju, sličnu slonovoj kosti. Bela čokolada se pravi na skroz drugačiji način od crne i mlečne čokolade. Crna čokolada treba da...
12. sep.
Liker od vinaSastojke staviti u staklenu flašu (teglu) i ostaviti zatvoreno 6 nedelja.
Povremeno promućkati da bi se šećer brže istopio.
Gotov liker procediti i uživati u punom ukusu višnje....
01. nov.
Rakija od vinaRakija od vina se dobija destilacijom dobrog, kvalitetnog vina. Što je vino aromatičnije, toliko će aromatičnija biti rakija, i biće odličnog ukusa i kvaliteta.
Rakija od vina je još bolja, ukoliko se ostavi da odstoji...
09. jun
Najpopularnija likerska vinaU Evropi su slatka vina vekovima bila među simbolima zadovoljstva, gubljenja vremena, slavlja i raskoši sa stilom. Pa ipak, teško da postoji podcenjenija vrsta vina od njih u Bugarskoj.
Francuski sotern, španski šeri,...
11. april
Najpopularnija portugalska vinaPortugalija je jedna od zemalja sa dobro razvijenom proizvodnjom vina. Samo pominjanje Portoa dovoljno je da pobudi poverenje ljubitelja prefinjenog ukusa vina.
Portugalci duguju svoje vinarstvo starim Feničanima,...
29. mart
Temperatura serviranja vinaServiranje vina nije velika nauka, osim ako niste pravi manijak na temu modernističke kuhinje. Cilj pravilnog serviranja vina jeste da se sve arome oslobode u čaši, a da se pritom ne poremeti ukus.
Temperatura serviranja...
16. jun
Bela sangrijaStavite jabuke u srednju posudu zajedno sa sokom od limuna i ostavite ga tako 5 minuta.
Premestite neoceđene parčiće jabuke u velikoj tegli sa preostalim začinima, promešajte ih, da se pomešaju.
Pokrijte i ostavite...
06. jun
Bela taramaNarendajte luk i umutite ga u avanu zajedno sa kavijarom dok se ne dobije homogena smesa.
Hleb se natopi na kratko u vodi, nakon čega se izvadi i stavlja se na salvetu, da se ocedi. Iskida se na male parčiće i postepeno...
30. dec.
Nemački umak od vinaMaslac se istopi na tihoj vatri i doda se brašno. Promeša se tako da nema grudvica. Dodaje se bujon.
Žumanca se umute s pavlakom i smesa se dodaje u umak koji se zagreva još 2-3 minute, ali da ne kipi.
Dodaje se vino...
17. okt.
Italijanski sos od vinaZagrejte maslinovo ulje, dodajte beli luk i crni luk i izdinstajte ih.
Dodajte paradajz i kuvajte dok se sos ne zgusne.
Dodajte origano i pavlaku i promešajte.
Dodajte paradajz pire, šećer, so i 1/2 šolje vode....
14. okt.
Koja su desertna vina?Desertna vina se razlikuju od stonih uglavnom po izraženom slatkom ukusu zbog visokog sadržaja šećera i alkohola. Za proizvodnju desertnih vina najčešće se koriste one sorte grožđa, koje akumuliraju mnogo šećera i odlikuju...
27. okt.
Finese prilikom posluživanja vinaKada poslužujete vino svojim gostima, pridržavajte se nekih caka kako biste na njih ostavili utisak kao da imate znanje profesionalnog somalijera. Prilikom serviranja vina veoma je važna njegova temperatura.
Tako na primer...
09. jul
Najpopularnije sorte belog vinaNajčešće ste čuli reči suvo, slatko, blago, voćno ili osvežavajuće kao opis belog vina.
Možda želite da popunite svoju kolekciju belog vina ili ste početniku svetu vina.
Upoznajte se sa spiskom, koji smo vam pripremili...
04. jul
Bela torta OreoPrvo, odvojite krem iz Oreo keks i sačvajte ga.
Keks isitnite na srednje komadiće.
Umutite jaja mikserom i nakon 5 minuta dodajte šećer. Sledi ulje i mleko, pa mutite još 2 minuta. Dodajte vanilin šećer, brašno i...
12. januar
Bela jagnjeća sarmaOperite iznutrice /belu džigericu, creva, bubrege/ i stavite da se kuvaju u odgovarajućoj posudi. Za vreme kuvanja je dobro da skidate penu rešetkastom kašikom. Gotove iznutrice /treba da budu dobro kuvane/ isecite na komadiće...
04. januar
Torta bela nedeljaUmutite belanca i šećer na sneg, nakon toga dodajte uz neprestano mešanje jedno po jedno žumance. Dodajte brašno, mešajte silikonskom spatulom, a nakon toga i brašno sa praškom za pecivo. U kalup sa dnom koje se skida /24cm...
21. sep.
Turska bela alvaGlukoza se stavlja u šerpu sa polovinom šećera i vode da provri. Kad počne da vri skida se sa vatre.
Drugi deo šećera se umuti da jajima na sneg. Umućena belanca i orašasti plodovi se sipaju u šerpu sa glukozom i meša...
26. jun
1
Bela pileća supaOčistite i isecite povrće - krompir i šargarepu isecite na sitnije komade, a celer - na krupne kriške. Uzmite šerpu i stavite sve sastojke za supu, bez mesa i fide, sipajte 3 litre vode i stavite na vatru. Ugrejte i ostavite...
23. januar
Torta Bela ružaJaja za piškote se podele na belanca i žumanca. Belanca se umute sa polovinom šećera, a žumanca s drugom polovinom. Brašno se proseje. Postepeno se u žumance dodaje brašno, dok se smenjuje naizmenično sa smesom od belanaca...
04. sep.
Bela ekler torta1. Za kore stavite sveže mleko sa maslacem, prstohvatom soli i kašičicom šećera. Sipajte odjednom brašno i mešajte intenzivno dok ne dobijete glatko testo, koje se odvaja od ivica posude.
2. Ostavite da se ohladi, nije...
25. jun
Crno-bela tortaDa bi napravili donji sloj, treba da sipamo mleko u šerpu, stavimo crnu čokoladu i istopimo na blagoj temperaturi. Sjedinimo sa tim keks i lešnike. Sve to staviti u posudu u kojoj cemo oblikovati tortu.
Za fil:
Napraviti...
21. april