Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Beli borBeli bor /Pinus sylvestris/ je zimzeleno četinarsko drvo iz porodice Rosaceae, visoko do 40 m. Kora u osnovi je tamno siva i jako ispucala. Mlade grane bora su zelenkaste. Listovi su igličasti, po dva u opnastim cvetnim ložama...
26. avgust
BorBor /Pinus/ je vrsta zimzelenog drveća, kao i žbunova iz porodice Pinaceae. Borovi mogu biti različite veličine. Kod njih se u početku može primetiti da se oni pravilno granaju, a vremenom razgranatost dobija nepravilni obik...
18. april
Beli AmurBeli amur (Ctenopharyngodon idella) je jedan od najvećih predstavnika porodice šarana. U našu zemlju je donesen iz Rusije, potiče sa reka Amur i Usuri na dalekom istoku. Zbog izuzetno vrednih ekonomskih kvaliteta i brzog...
15. jun
Beli lukBeli luk je član porodice Ljiljana, rođak luka i praziluka, koji su takođe omiljeni u kuhinji, izuzetno aromatičan i zdrav.
Beli luk se sastoji od glavice koja se zove lukovica, koja se sastoji od pojedinačnih čenova....
19. januar
Beli slezBeli slez /Althaea officinalis/, je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice Slezova. Ima pravo stablo koje dostiže do 2 m visine. Listovi belog sleza su trouglasti, u obliku jajeta ili celi.
Cvetovi su krupni, mnogobrojni...
30. mart
Beli BiberBeli biber je začin koji se dosta koristi u kulinarstvu. Ima karakterističan miris i blago ljut ukus. Dobija se od plodova biljke Piper nigrum, od koje se takođe dobija i svima dobro poznat crni biber. Ova biljka pripada...
22. dec.
Beli rusStavite nekoliko kocki leda u prethodno ohlađenu čašu i dodajte liker Kaluu ili drugi liker sa kafom.
Posebno promešajte votku i sveže mleko i polako prelijte preko likera - cilj je da koktel bude u dva sloja.
Pospite...
09. okt.
Beli kolačPriprema kore
Jaja se mute zajedno sa šećerom, dok se ne udvostruči obim. Nakon toga se dodaje vanila, kokosovo brašno i prašak za pecivo. Muti se lepo mikserom. Brašno se proseje i dodaje se postepeno u smesu od jaja. Muti...
10. okt.
Beli kavijarSipamo kiselo mleko u veću posudu, stavljamo mlevene orahe, izgnječen beli luk, majonez, biber, so, sirće i ulje.
Izmrvimo suvi hleb i stavljamo 2 kašike prezli i promešamo kavijar.
Salata upija dosta hleba....
14. januar
Beli bahurDobro operemo belu džigericu i sečemo je na sitne kockice, ako želiteda bahur bude beo, treba da operete komade džigerice u nekoliko voda.
Iseckajte i šareno meso na tračice, praziluk sitno iseckajte.
Dodajte sve sastojke...
19. dec.
Beli frapePomešajte kafu, vodu i šećer u čašu za frape.
Umutite miskerom ili posebnim uređajem za frape, dok ne dobijete gustu penu.
Polako sipajte sveže mleko i dodajte kockice leda.
Poslužite sa slamkom....
30. jun
1
Beli mafiniPomešajte suve sastojke - brašno, prašak za pecivo, so, promešajte ih i prosejte ih zajedno.
Umutite belanca sa šećerom u vazdušast tvrd sneg (pri okretanju posude, nek se ne izliva smesa, već nek ostane unutra).
Istopite...
04. jun
1
Beli gaspačoDodajte beli luk, so, sirće, maslinovo ulje i hleb, koji možete izlomiti ili izmrviti da ne opterećuje blender....
15. avgust
Beli polirani pirinačZrna belog poliranog pirinča imaju glatku površinu zbog načina proizvodnje. Odlikuje ih prozirna struktura i mogu biti tri vrste: dugozrni, srednjezrni ili okrugli pirinač.
U pogledu nutritivne vrednosti, ova žitarica...
10. avgust
Pečeni beli lukGlavica belog luka se podeli na čenove.
Ređaju se na ugrejanu ploču. Nekoliko puta se okreću sa svih strana.
Predjelo i prilog, najviše ide uz prženu ili pohovanu džigericu....
24. april
Ukiseljeni beli lukPrelijte beli luk vrućom vodom i odmah ga isperite hladnom tekućom vodom.
Poređajte beli luk u teglice, a po želji možete dodati grančice mirođije....
12. avgust
Crno - beli kolačUmutite jaja sa šećerom, tako da dobijete penastu smesu. Dodajte ulje, vodu, prosejano brašno sa praškom za pecivo. Smesu podelite u dve činije, pa u jednu dodajte kakao. Dobro promešajte i obe činije isipajte u dve posude...
17. feb.
Posni beli kolačiU odgovarajućoj posudi se pomešaju ulje i voda i stavljaju na ringlu da se zagreju.
Dodaju se prašak za pecivo, vanila i brašno odjednom i meša se drvenom varjačom neprekidno dok se ne zgusne i testo se ne odvoji od zidova...
18. dec.
Klasični beli sosOvaj beli sos je osnovni sos, koji se koristi za mnoga jela.
Prema njegovoj nameni takođe se koristi i odgovarajući bujon - od povrća, pileći, mesni ili drugi....
25. nov.
Hrskavi beli amurPrvo, pravimo marinadu - u veliku odgovarajuću posudu stavljamo sok od limuna, maslinovo ulje, belo vino, origano, biber, soja sos, so i senf. Promešamo dobro marinadu, da se pomešaju sastojci.
Opranu ribu stavljamo u...
19. sep.
Beli posni borščPovrće isecite - krompir, šargarepi i luk na kockcie, beli luk sitno, a kupus ne mnogo krupno.
U šerpu sipajte svo povrće, sipajte vodu i ostavite da provri....
11. april
Crno beli kuglofU posudu staviti jaja i šećer, mutiti da jaja postanu penasta. Dodati ulje i vanilin šećer i mleko, kašiku sirćeta pa mešati. Kad se sve sjedini dodati prašak za pecivo i brašno, pa mešati da se sjedini.
Odvojiti 1/4 smese...
26. dec.
Koktel Beli LavU šejker sa usitnjenim ledom stavljamo angostura biter, grenadin, beli rum i limunov sok.
Mućkamo dok se ne dobije zaleđenost i koktel presipamo u ohlađenu čašu za koktel.
Velelepni koktel Beli Lav....
30. januar
Beli čokoladni kremDodajte maslac i ostavite smesu da se potpuno ohladi, pa nakon toga dodajte umućenu pavlaku, promešajte i sipajte beli krem u čaše....
23. jun