Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

Beli borBeli bor
26. avgust
Beli bor /Pinus sylvestris/ je zimzeleno četinarsko drvo iz porodice Rosaceae, visoko do 40 m. Kora u osnovi je tamno siva i jako ispucala. Mlade grane bora su zelenkaste. Listovi su igličasti, po dva u opnastim cvetnim ložama...
BorBor
18. april
Bor /Pinus/ je vrsta zimzelenog drveća, kao i žbunova iz porodice Pinaceae. Borovi mogu biti različite veličine. Kod njih se u početku može primetiti da se oni pravilno granaju, a vremenom razgranatost dobija nepravilni obik...
Beli AmurBeli Amur
15. jun
Beli amur (Ctenopharyngodon idella) je jedan od najvećih predstavnika porodice šarana. U našu zemlju je donesen iz Rusije, potiče sa reka Amur i Usuri na dalekom istoku. Zbog izuzetno vrednih ekonomskih kvaliteta i brzog...
Beli lukBeli luk
19. januar
Beli luk je član porodice Ljiljana, rođak luka i praziluka, koji su takođe omiljeni u kuhinji, izuzetno aromatičan i zdrav. Beli luk se sastoji od glavice koja se zove lukovica, koja se sastoji od pojedinačnih čenova....
Beli slezBeli slez
30. mart
Beli slez /Althaea officinalis/, je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice Slezova. Ima pravo stablo koje dostiže do 2 m visine. Listovi belog sleza su trouglasti, u obliku jajeta ili celi. Cvetovi su krupni, mnogobrojni...
Beli BiberBeli Biber
22. dec.
Beli biber je začin koji se dosta koristi u kulinarstvu. Ima karakterističan miris i blago ljut ukus. Dobija se od plodova biljke Piper nigrum, od koje se takođe dobija i svima dobro poznat crni biber. Ova biljka pripada...
Beli rusBeli rus
09. okt.
Stavite nekoliko kocki leda u prethodno ohlađenu čašu i dodajte liker Kaluu ili drugi liker sa kafom. Posebno promešajte votku i sveže mleko i polako prelijte preko likera - cilj je da koktel bude u dva sloja. Pospite...
Beli kolačBeli kolač
10. okt.
Priprema kore Jaja se mute zajedno sa šećerom, dok se ne udvostruči obim. Nakon toga se dodaje vanila, kokosovo brašno i prašak za pecivo. Muti se lepo mikserom. Brašno se proseje i dodaje se postepeno u smesu od jaja. Muti...
Beli kavijarBeli kavijar
14. januar
Sipamo kiselo mleko u veću posudu, stavljamo mlevene orahe, izgnječen beli luk, majonez, biber, so, sirće i ulje. Izmrvimo suvi hleb i stavljamo 2 kašike prezli i promešamo kavijar. Salata upija dosta hleba....
Beli bahurBeli bahur
19. dec.
Dobro operemo belu džigericu i sečemo je na sitne kockice, ako želiteda bahur bude beo, treba da operete komade džigerice u nekoliko voda. Iseckajte i šareno meso na tračice, praziluk sitno iseckajte. Dodajte sve sastojke...
Beli frapeBeli frape
30. jun
1
Pomešajte kafu, vodu i šećer u čašu za frape. Umutite miskerom ili posebnim uređajem za frape, dok ne dobijete gustu penu. Polako sipajte sveže mleko i dodajte kockice leda. Poslužite sa slamkom....
Beli mafiniBeli mafini
04. jun
1
Pomešajte suve sastojke - brašno, prašak za pecivo, so, promešajte ih i prosejte ih zajedno. Umutite belanca sa šećerom u vazdušast tvrd sneg (pri okretanju posude, nek se ne izliva smesa, već nek ostane unutra). Istopite...
Beli gaspačoBeli gaspačo
15. avgust
Dodajte beli luk, so, sirće, maslinovo ulje i hleb, koji možete izlomiti ili izmrviti da ne opterećuje blender....
Beli polirani pirinačBeli polirani pirinač
10. avgust
Zrna belog poliranog pirinča imaju glatku površinu zbog načina proizvodnje. Odlikuje ih prozirna struktura i mogu biti tri vrste: dugozrni, srednjezrni ili okrugli pirinač. U pogledu nutritivne vrednosti, ova žitarica...
Raskošan beli hlebRaskošan beli hleb
14. sep.
Beleška: Raskošan beli hleb....
Pečeni beli lukPečeni beli luk
24. april
Glavica belog luka se podeli na čenove. Ređaju se na ugrejanu ploču. Nekoliko puta se okreću sa svih strana. Predjelo i prilog, najviše ide uz prženu ili pohovanu džigericu....
Ukiseljeni beli lukUkiseljeni beli luk
12. avgust
Prelijte beli luk vrućom vodom i odmah ga isperite hladnom tekućom vodom. Poređajte beli luk u teglice, a po želji možete dodati grančice mirođije....
Crno - beli kolačCrno - beli kolač
17. feb.
Umutite jaja sa šećerom, tako da dobijete penastu smesu. Dodajte ulje, vodu, prosejano brašno sa praškom za pecivo. Smesu podelite u dve činije, pa u jednu dodajte kakao. Dobro promešajte i obe činije isipajte u dve posude...
Posni beli kolačiPosni beli kolači
18. dec.
U odgovarajućoj posudi se pomešaju ulje i voda i stavljaju na ringlu da se zagreju. Dodaju se prašak za pecivo, vanila i brašno odjednom i meša se drvenom varjačom neprekidno dok se ne zgusne i testo se ne odvoji od zidova...
Klasični beli sosKlasični beli sos
25. nov.
Ovaj beli sos je osnovni sos, koji se koristi za mnoga jela. Prema njegovoj nameni takođe se koristi i odgovarajući bujon - od povrća, pileći, mesni ili drugi....
Hrskavi beli amurHrskavi beli amur
19. sep.
Prvo, pravimo marinadu - u veliku odgovarajuću posudu stavljamo sok od limuna, maslinovo ulje, belo vino, origano, biber, soja sos, so i senf. Promešamo dobro marinadu, da se pomešaju sastojci. Opranu ribu stavljamo u...
Beli posni borščBeli posni boršč
11. april
Povrće isecite - krompir, šargarepi i luk na kockcie, beli luk sitno, a kupus ne mnogo krupno. U šerpu sipajte svo povrće, sipajte vodu i ostavite da provri....
Crno beli kuglofCrno beli kuglof
26. dec.
U posudu staviti jaja i šećer, mutiti da jaja postanu penasta. Dodati ulje i vanilin šećer i mleko, kašiku sirćeta pa mešati. Kad se sve sjedini dodati prašak za pecivo i brašno, pa mešati da se sjedini. Odvojiti 1/4 smese...
Koktel Beli LavKoktel Beli Lav
30. januar
U šejker sa usitnjenim ledom stavljamo angostura biter, grenadin, beli rum i limunov sok. Mućkamo dok se ne dobije zaleđenost i koktel presipamo u ohlađenu čašu za koktel. Velelepni koktel Beli Lav....
Beli čokoladni kremBeli čokoladni krem
23. jun
Dodajte maslac i ostavite smesu da se potpuno ohladi, pa nakon toga dodajte umućenu pavlaku, promešajte i sipajte beli krem u čaše....