Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

Tortilja od gljive rujniceTortilja od gljive rujnice
10. jun
1.Gljive očistimo pažljivo i operemo hladnom tekućom vodom. Odsečemo koren, a klobuke je dobro da istrljamo sa spoljašnje strane čistim sunđerom, bez jakih pritisaka....
Čorba od gljivaČorba od gljiva
06. sep.
Izblendati i dodati ostatak gljiva. Kuvati još 10 minuta. Čorba od gljiva je gotova....
Gulaš od gljivaGulaš od gljiva
02. nov.
Gulaš od gljiva kuvati još pet minuta, pa skinuti sa ringle i servirati po želji....
Đurđevača gljivaĐurđevača gljiva
15. mart
je smaštana u rod Agaricus u rano doba taksonomije gljiva....
Gljiva Mrka trubačaGljiva Mrka trubača
24. april
Oblik gljiva mrka trubača Gljiva nema jasno formiran klobuk i dršku, već je levkasto plodište sa centralnom šupljinom celom dužinom. Gljiva naraste do oko 10 centimetara visine i 5-7 centimetara u prečniku....
Pileće grudi sa suvim vratom u sosu od gljivaPileće grudi sa suvim vratom u sosu od gljiva
11. april
Prijatno uz pileće grudi sa suvim vratom u sosu od gljiva!...
Sos za testeninu sa gljivom rujnicomSos za testeninu sa gljivom rujnicom
02. mart
Tako neće ostati u senci unikatni ukus ovih savršenih gljiva. Sos se kuva na slaboj vatri još nekoliko minutica dok se ne zgusti i dok gljive ne budu potpuno gotove. Promeša se da pavlaka ne zagori na dnu....
Paelja od povrća sa gljivom rujnicomPaelja od povrća sa gljivom rujnicom
23. jun
1. Iseckajte luk, beli luk i zelene paprike sitno. Pečurke - oprane i očišćene isecite na krupnije komade, ako ima malih možete ostaviti cele. Šargarepu isecite na male komade, a crvenu papriku na duge trake. 2. U plehu...
Pripremanje domaćeg kefiraPripremanje domaćeg kefira
28. dec.
Vremeno gljiva će rasti i biće potrebno da se doda više mleka. Međutim, prvi put se pridržavajte proporcija. Ako želite da ostavite gljivu da se odmori, stavite je u posudu sa mlekom 1:1 u frižider....
KefirKefir
04. avgust
Za vreme lečenja tibetanskom gljivom ne bi trebalo konzumirati alkohol....
Crvenkasta GljivicaCrvenkasta Gljivica
23. okt.
Kod mlađih gljiva je površina glatka i gola, dok se kod nešto starijih primeraka mogu primetiti ljuspice. U početku ivica ove crvenkaste gljivice je povijena nadole, ali se vremenom ispravlja....
Otrovna (lažna) mlečnicaOtrovna (lažna) mlečnica
13. sep.
Neke od ovih gljiva koje nas truju su dvojnici jestivih pečuraka. Jedan od ovih slučajeva je lažna mlečnica. Ova gljiva i dvojnik jestive Rujnice....
Kako proveriti da li su pečurke otrovneKako proveriti da li su pečurke otrovne
23. feb.
Jedna od najukusnijih gljiva jeste - običan vrganj, koji ima dva otrovna dvojnika - gljiva ludara i kovanj ili mrežasti vrganj. Običan vrganj možete razlikovati od gljive ludare na nekoliko načina....
Velika PuharaVelika Puhara
11. jul
Pečurke treba da beru profesionalni berači gljiva, kako bi se izbegle neprijatne i opasne posledice....
SunčanicaSunčanica
11. maj
1
Štetnost sunčanice Veruje se da koliko koristi ima od konzumacije gljiva, takođe ima i rizika po zdravlje. Kod branja sunčanice treba voditi računa da se ne pomeša sa nekom vrstom otrovnih gljiva....
BiserkaBiserka
24. okt.
Engleski naziv za ovu gljivu je Blusher, a nemački - Perlpilz. U Francuskoj je ova vrsta poznata kao Amanite rougissante, a u Rusiji - Мухомор серо-розовый....
SlinavkaSlinavka
13. sep.
Ipak, uzmite u obzir da slinavka može rasti do nekih nejestivih gljiva, pa je povećana pažnja pri branju neophodna....
Aromatično domaće jabukovo sirćeAromatično domaće jabukovo sirće
12. avgust
Sipati ih u odgovarajući burence, staviti od gljive (to je specijalna gljiva, koja se sama proizvodi i razmnožava....
Šitake pečurke - korisna svojstva i primenaŠitake pečurke - korisna svojstva i primena
05. mart
U biologiji, naziv po kome je ova gljiva uobičajena potiče od ši, što znači deblo iz prostog razloga što ove gljive niču iz mrtvog drveta već palog drveta....
Kako da spremite bukovaču?Kako da spremite bukovaču?
07. mart
Za razliku od većine gljiva, bukovača se ne suši, već se čuva marinirana. Takođe, u odnosu na druge gljive, ova vrsta nema neki specifičan ukus ili aromu, a i ne menja boju jela sa kojim se sprema....
Žuta ježevicaŽuta ježevica
25. okt.
Kako narodni lekari tvrde, infuzija koja se pravi od ove gljive je toliko lekovita da ima moć da izleči i tešku i dugu depresiju....
LisičarkaLisičarka
18. maj
Lisičarka /Cantharellus cibarius/ pripada vrsti gljiva pod nazivom Basidiomycota. Najviše je rasprostranjena u Severnoj Americi i Evropi, a njene podvrste se mogu naći i u Aziji i Africi....
Kako da prepoznate vrganj?Kako da prepoznate vrganj?
29. okt.
Vrganj je jedina gljiva koja ne menja boju mesa. Cevi Kod vrganja cevčice su dugačke od 1 do 3 cm....
VrbovačaVrbovača
20. okt.
Iskusni berači gljiva znaju da Laetiporus sulphureus se može naći najviše u listopadnim šumama. Ponekada ove pečurke rastu i u zimzelenim šumama....
Koliko vremena treba vrganjima da porastu?Koliko vremena treba vrganjima da porastu?
25. maj
Vrganji su prilično ukusne i korisne gljive. Njihova sezona rasta počinje u junu mesecu. Sveže vrganje možete brati između maja/juna i novembra ako je lepo vreme....