Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Tortilja od gljive rujnice1.Gljive očistimo pažljivo i operemo hladnom tekućom vodom. Odsečemo koren, a klobuke je dobro da istrljamo sa spoljašnje strane čistim sunđerom, bez jakih pritisaka....
10. jun
Čorba od gljivaIzblendati i dodati ostatak gljiva. Kuvati još 10 minuta.
Čorba od gljiva je gotova....
06. sep.
Gulaš od gljivaGulaš od gljiva kuvati još pet minuta, pa skinuti sa ringle i servirati po želji....
02. nov.
Gljiva Mrka trubačaOblik gljiva mrka trubača
Gljiva nema jasno formiran klobuk i dršku, već je levkasto plodište sa centralnom šupljinom celom dužinom.
Gljiva naraste do oko 10 centimetara visine i 5-7 centimetara u prečniku....
24. april
Pileće grudi sa suvim vratom u sosu od gljivaPrijatno uz pileće grudi sa suvim vratom u sosu od gljiva!...
11. april
Sos za testeninu sa gljivom rujnicomTako neće ostati u senci unikatni ukus ovih savršenih gljiva.
Sos se kuva na slaboj vatri još nekoliko minutica dok se ne zgusti i dok gljive ne budu potpuno gotove. Promeša se da pavlaka ne zagori na dnu....
02. mart
Paelja od povrća sa gljivom rujnicom1. Iseckajte luk, beli luk i zelene paprike sitno. Pečurke - oprane i očišćene isecite na krupnije komade, ako ima malih možete ostaviti cele. Šargarepu isecite na male komade, a crvenu papriku na duge trake.
2. U plehu...
23. jun
Pripremanje domaćeg kefiraVremeno gljiva će rasti i biće potrebno da se doda više mleka. Međutim, prvi put se pridržavajte proporcija.
Ako želite da ostavite gljivu da se odmori, stavite je u posudu sa mlekom 1:1 u frižider....
28. dec.
Crvenkasta GljivicaKod mlađih gljiva je površina glatka i gola, dok se kod nešto starijih primeraka mogu primetiti ljuspice. U početku ivica ove crvenkaste gljivice je povijena nadole, ali se vremenom ispravlja....
23. okt.
Otrovna (lažna) mlečnicaNeke od ovih gljiva koje nas truju su dvojnici jestivih pečuraka. Jedan od ovih slučajeva je lažna mlečnica. Ova gljiva i dvojnik jestive Rujnice....
13. sep.
Kako proveriti da li su pečurke otrovneJedna od najukusnijih gljiva jeste - običan vrganj, koji ima dva otrovna dvojnika - gljiva ludara i kovanj ili mrežasti vrganj.
Običan vrganj možete razlikovati od gljive ludare na nekoliko načina....
23. feb.
Velika PuharaPečurke treba da beru profesionalni berači gljiva, kako bi se izbegle neprijatne i opasne posledice....
11. jul
SunčanicaŠtetnost sunčanice
Veruje se da koliko koristi ima od konzumacije gljiva, takođe ima i rizika po zdravlje. Kod branja sunčanice treba voditi računa da se ne pomeša sa nekom vrstom otrovnih gljiva....
11. maj
1
BiserkaEngleski naziv za ovu gljivu je Blusher, a nemački - Perlpilz. U Francuskoj je ova vrsta poznata kao Amanite rougissante, a u Rusiji - Мухомор серо-розовый....
24. okt.
SlinavkaIpak, uzmite u obzir da slinavka može rasti do nekih nejestivih gljiva, pa je povećana pažnja pri branju neophodna....
13. sep.
Aromatično domaće jabukovo sirćeSipati ih u odgovarajući burence, staviti od gljive (to je specijalna gljiva, koja se sama proizvodi i razmnožava....
12. avgust
Šitake pečurke - korisna svojstva i primenaU biologiji, naziv po kome je ova gljiva uobičajena potiče od ši, što znači deblo iz prostog razloga što ove gljive niču iz mrtvog drveta već palog drveta....
05. mart
Kako da spremite bukovaču?Za razliku od većine gljiva, bukovača se ne suši, već se čuva marinirana. Takođe, u odnosu na druge gljive, ova vrsta nema neki specifičan ukus ili aromu, a i ne menja boju jela sa kojim se sprema....
07. mart
Žuta ježevicaKako narodni lekari tvrde, infuzija koja se pravi od ove gljive je toliko lekovita da ima moć da izleči i tešku i dugu depresiju....
25. okt.
LisičarkaLisičarka /Cantharellus cibarius/ pripada vrsti gljiva pod nazivom Basidiomycota. Najviše je rasprostranjena u Severnoj Americi i Evropi, a njene podvrste se mogu naći i u Aziji i Africi....
18. maj
Kako da prepoznate vrganj?Vrganj je jedina gljiva koja ne menja boju mesa.
Cevi
Kod vrganja cevčice su dugačke od 1 do 3 cm....
29. okt.
VrbovačaIskusni berači gljiva znaju da Laetiporus sulphureus se može naći najviše u listopadnim šumama. Ponekada ove pečurke rastu i u zimzelenim šumama....
20. okt.
Koliko vremena treba vrganjima da porastu?Vrganji su prilično ukusne i korisne gljive. Njihova sezona rasta počinje u junu mesecu. Sveže vrganje možete brati između maja/juna i novembra ako je lepo vreme....
25. maj