Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

Pohovana moruna na roštiljuPohovana moruna na roštilju
30. avgust
Ribu nasečenu na kotlete pospite biberom, posolite je i prelijte sokom od limuna. Ostavite je da odstoji oko 40 minuta. Potopite komade ribe prvo u ulje, a zatim u prezle. Stavite ribu na nauljani roštilj i pecite sa...
Pinčo moruno (Španski šiš ćevap)Pinčo moruno (Španski šiš ćevap)
09. dec.
Izvadite pinčo moruno i ostavite da se blago ohladi i odmah servirajte....
Morunos ražnjići iz rerneMorunos ražnjići iz rerne
08. nov.
1. Isecite svinjetinu na kockice, koje mogu da se nanižu na ražnjić i stavite ih u duboku posudu. 2. Pospite sokom od limuna i maslinovim uljem i stavite sve začine. Rukom dobro promešajte da se ravnomerno rasporede po...
Deset veoma zdravih egzotičnih namirnicaDeset veoma zdravih egzotičnih namirnica
27. sep.
I ukoliko se pitate koji proizvod drži prvo mesto najluksuznije hrane u sveto, hajde da vam kažemo a je to kavijar od morune. Ova egzotika u gastronomiji košta više od $5000 po kilogramu....
JesetraJesetra
24. jul
Vrste jesetre U porodicu Jesetri spada puno vrsta, a među najpoznatijim su moruna, ruska jesetra, sibirska jesetra, pastruga i kečiga. Moruna se smatra najkrupnijim predstavnikom porodice....
Zdravlje je u ovih 6 vitamina! Evo kako da ih nabaviteZdravlje je u ovih 6 vitamina! Evo kako da ih nabavite
14. mart
Hrana u kojoj se nalazi najviše vitamina D su: jetre riba tuna i moruna, ikra, maslac, mleko, pivski i hlebni kvasac, žumance, kakao puter....
Najukusnije morske ribeNajukusnije morske ribe
25. januar
Ukusni i stoga delikatesne morske ribe su kečiga, moruna, pastruga i jesetra. Nazivaju ih još i prohodnim ribama, zato što su one određeno vreme u slatkim vodama dok se mreste i izbacuju ikru....
DudDud
28. dec.
To su crni dud /Morus nigra L./ i beli dud /Morus alba L./. Listovi belog duda su krupniji i sjajni, sa hrapavim površinama prekrivenim dlačicama. Ova vrsta duda raste u toplim krajevima....
Prženi karađoz sa kukuruznim brašnom (Alosa immaculata)Prženi karađoz sa kukuruznim brašnom (Alosa immaculata)
10. avgust
Karađoz (na turskom - crno oko) je riba koja živi i hrani se u Crnom moru, a razmnožava se u Dunavu, pa je možete naći samo u zemljama oko Crnog mora. Nazivaju ga još i dunavska skuša....
Čudesni zalogaji za svadbuČudesni zalogaji za svadbu
16. jun
Ideja sa jedrilicama je prilikom dizanja zdravice mladencima da se kucnemo i da im poželimo Vetar u leđa u nemirnom moru porodičnog života! Živeli i prijatno!...
BrancinBrancin
03. maj
Brancina najviše ima u Atlantskom okeanu i Sredozemnom moru, a retko se može naći u Crnom moru. Brancin je jedna od najvećih riba u Crnom moru, ali i jedna od najređih....
SabljarkaSabljarka
30. avgust
Takođe se može naći i u Sredozemnom moru. Postoje podaci da predtavnici ove vrste žive i u Crnom moru, ali za sada je prava retkost sresti ih u ovoj oblasti....
Kako da spremimo brancina?Kako da spremimo brancina?
03. feb.
Brancin, poznat i kao morski vuk, je morska riba koja se sreće u Atlantskom okeanu, Sredozemnom moru i ređe u Crnom moru, uzgaja se i u odgajivačnicama....
SkušaSkuša
12. sep.
Skuša iz Crnog mora je zimi u Mramornom moru, a na obalama Crnog mora se može naći od aprila do juna....
OradaOrada
26. maj
Ona je tipična mediteranska riba, koja se najviše sreće u Sredozemnom moru, a nešto ređe u Crnom moru. Ova riba živi na mestima obarslim algama, gde ima peskovitog dna, na dubini oko 30 metara....
Pangasius - najprljavija riba na svetuPangasius - najprljavija riba na svetu
11. maj
Pre par decenija, prosečna porodica je kupuvala uglavnom tri vrste ribe - šarana za Nikoljdan, papaline na moru i skušu za roštilj....
Ne možeš, a da ih ne probaš! Najukusnija hrvatska jelaNe možeš, a da ih ne probaš! Najukusnija hrvatska jela
28. jun
Zbog blizine Hrvatske Jadranskom moru, morska hrana čini veliki deo lokalnog menija ove zemlje....
Sta da radimo, ako se želatin ne učvrsti?Sta da radimo, ako se želatin ne učvrsti?
04. maj
Poslednjih godina kod na se pojabio i biljni želatin, čija je osnova agar-agar, smesa polisaharida agaroze i agropektina od nekoliko vrsta algi, koje rastu u Egejskom moru i Tihom okeanu....
Testenina sa pavlakom i caklenjačomTestenina sa pavlakom i caklenjačom
27. nov.
Jedinstveno su ukusne, blago slane jer rastu u moru. Iz tog razloga, mi ne stavljamo so u njihovu vodu. Vreme kuvanja oba proizvoda je skoro identično - 10-11 minuta....
Kako se čisti brancin?Kako se čisti brancin?
10. mart
Sreće se u Sredozemnom moru i Atlantskom okeanu. Riba ima ukusno meso, ali nije masno. Da biste bili sigurni da brancin svež, gledajte oči ribe. One treba da izgeldaju sveže....
Kako se serviraju školjke?Kako se serviraju školjke?
03. sep.
Meso crne školjke koja živi u Crnom moru se koristi za predjela sa školjkama, salate sa morskim plodovima, glavna jela itd. Školjke vole ljudi koji imaju fin ukus....
SardineSardine
28. jun
Ova riba je veoma rasprostranjena u Sredozemnom moru i Atlantskom okeanu, sreće se u malim količinama i u Crnom moru. Sardine se pretežno hrane planktonom. Sardine dostižu dužinu do 26 cm....
Perfektni kokteli za plažuPerfektni kokteli za plažu
06. avgust
Kokteli na moru savršeno su osvežavajuće piće, a umerena količina alkohola u njima podstiče dobro raspoloženje....
Šta izabrati - oradu, brancin ili pastrmku?Šta izabrati - oradu, brancin ili pastrmku?
18. mart
Ne može se sresti, na primer, u Crnom moru, što je automatski čini skupljom. Na našim prostorima se ova riba dostvlja iz Grčke. U većini velikih prodavnica kilogram orade varira od 700 do 1200 dinara....
Mogu li i kako se konzerviraju školjke?Mogu li i kako se konzerviraju školjke?
17. dec.
Zbog toga, većina koristi odmor na moru da proba omiljene školjke, ali sve više domaćica se pita mogu li i kako se konzerviraju školjke za duži period....