Kulinarski trikovi kod spremanja pasulja

Jela sa pasuljem

Ako treba da klasifikujemo balkanska jela, sasvim je sigurno da će pasulj zauzeti jedno od prvih mesta. Gotovo i da ne postoji kuća na čijoj se trpezi ne nalazi pasulj, i to u najrazličitijim oblicima. Nezavisno od toga koje je doba, pasulj je jelo koje je uvek popularno i omiljeno.

Tradicionalno, on se može spremiti u vidu čorbe, može biti pržen, kao i u vidu salate. Uopšteno rečeno, na bilo kakav način da se spremi i sa bilo kakvim namirnicama, on uvek biva veoma ukusan. Na primer, tokom zime se može spremiti i pasulj sa kiselim kupusom.

Kod spremanja pasulja ima samo jedan mali detalj - stvara glasove i može dovesti do nadutosti stomaka. Ali, možemo i taj problem rešiti - potrebno je samo da ga potopite u hladnu vodu i da tako odstoji 12 sati. Primetićete kako je nabubreo.

Nakon toga, ako je ostala neka voda, isipajte je, operite pasulj i on je već spreman za kuvanje. Druga varijanta je da ga stavite da proključa, pa da tu vodu isipate, a zatim da sipate hladnu vodu, dodate povrće i nastavite sa kuvanjem.

Pečeni pasulj sa kobasicom

Tako će se pasulj veoma lako skuvati. Drugi trik da se pasulj lako skuva jeste da na početku dodate jedan krompir koji ste prethodno ogulili, zajedno sa ostalim povrćem. Krompir treba da bude ceo. Ako želite da pasulj ima nešto blaži ukus, kada se u potpunosti skuva i zaprži, dodajte 1/2 šolje svežeg mleka.

Uz pasulj se odlično slaže nana i celer, kada govorimo o začinima. Povrće koje ide uz pasulj - luk, šargarepa, paprike, paradajz. Kada je pasulj gotov i spreman za konzumaciju, dodajte mu ljutu papriku.

Ako odlučite, možete spremiti i pasulj u rerni, naravno, zajedno sa mesom.

Prvo je potrebno da skuvate pasulj bez ikakvog povrča. Zatim propržite povrće, koje smo naveli, dodajte pasulj, meso (najbolje se slažu svinjska rebra), začine. Kada se sve proprži, stavite jelo u glinenu posudu i neka se peče u renri oko 30 minuta.

Ćuftice od pasulja

Možete napraviti i neka druga manje tradicionalna jela od pasulja, kao što su to ćufte:

Ćufte od pasulja

Potrebni sastojci: 300 g oljuštenog pasulja, 3 kašike prezla, 1 kašika kiselog mleka, 1 kašičica sode, 1 veza peršuna, 5 čenova belog luka, 1 belance, so, luk, sušena nana, šargarepa, paprika.

Za pohovanje vam je potrebno: 3 jajeta, ulje, prezle

Način pripreme: Skuvajte pasulj i ostavite ga da se dobro ocedi. Za to vreme sitno iseckajte peršun, šargarepu, papriku, luk i beli luk i dodajte ih pasulju, pa zatim dodajte i ostale sastojke. Sve dobro zamesite i dobijenu smesu stavite na hladno mesto, pa neka odstoji tako najmanje pola sata. Posle zagrejte ulje u tiganju, naptavite kuglice od smese, uvaljajte ih u prezle i jaje, pa zatim pržite.

Komentari

Pošalji
5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Povezani recepti