Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

Marinirani kiseli beli lukMarinirani kiseli beli luk
28. januar
So i šećer se stavljaju na dno tegle. Beli luk se očisti, opere i stavlja se u kipuću vodu da se blanšira oko 5 minuta. Nakon toga se ohladi pod tekućom hladnom vodom. Po želji se razdvaja na čenove ili čak može da...
Palenta, luk i šampinjoniPalenta, luk i šampinjoni
13. feb.
U 600 ml ključale vode ubaciti kokošiju kocku i zakuvati instant palentu, na isključenoj ringli, mešajući zicom dok se ne zgusne. Umešati jogurt, skloniti sa ringle i poklopiti. Na zagrejanom maslinovom ulju pržiti...
Pohovani luk sa prezlomPohovani luk sa prezlom
25. januar
Luk narežite na ploške 1/2 cm i odvojite na kolutiće. U velikoj posudi promešajte brašno, kukuruzni skrob, prašak za pecivo, i biber, beli luk u prahu, so. Postepeno dodajte vodu i umutite dok ne postane glatka i gusta....
Pohovani luk sa mlekomPohovani luk sa mlekom
22. jul
Luk oljuštiti, oprati i iseći na kolutove, pa odvojiti"prstenove". Prašak za pecivo sjediniti sa brašnom, dodati so, izmešati, pa "prstenove" luka uvaljati u njih. Jaja i mleko razmutiti ručnom žicom za mućenje, zatim...
Kako da čuvate beli luk i crni luk?Kako da čuvate beli luk i crni luk?
10. okt.
Luk i beli luk su važne komponente u pripremi raznih jela, bez kojih ukus i aroma nisu isti, pa je dobro da naučite da ovo povrće pravilno čuvate zimi i leti. Kako čuvati beli luk Beli luk je lukovičasta biljka koju...
Divlji luk - SremušDivlji luk - Sremuš
31. maj
Divlji luk (Allium Ursinum), poznat i kao sremuš ili medveđi luk, je višegošnja zeljasta biljka iz porodice lukova. Naziva se medveđi luk, jer po narodnom verovanju su ga medvedi jeli tokom zimskog sna, da pročiste...
Alergija na lukAlergija na luk
10. nov.
Alergija na hranu je rezultat greške imunog sistema. Kod alergijske reakcije na hranu imuni sistem reaguje na hranu kao na materije koje su opasne za organizam. Svi znamo koliko je koristan luk. Ali on može da prouzrokuje...
Kako da ne mirišemo na luk i beli lukKako da ne mirišemo na luk i beli luk
16. jul
Ako volite da dodajete sveži luk i beli luk raznim jelima, to će vam osigurati dobar imuni sistem, ali može da izazove neprijatnost zbog neprijatnog daha koji se javlja nakon njegove konzumacije. Umesto da žvaćete žvaku...
Hrskavi pohovani luk sa prezlomHrskavi pohovani luk sa prezlom
20. feb.
Luk oljuštiti pa ga naseći na tanke krugove. Prstima ih podeliti da bi se odvojili. Posoliti i malo poprskati soja sosom. U posudu sipati brašno, pomešano sa malo bibera. Svaki krug potopiti u brašno, zatim u umućena...
Luk punjen kobasicom i pečurkamaLuk punjen kobasicom i pečurkama
20. april
Očistimo luk ali ga ne sečemo odozgo. Stavljamo ga u kipuću vodu na oko 3 minuta. Vadimo i ohladimo. Nakon toga rasečemo odozgo, tako da se dobije poklopac i očistimo unutrašnjost kašiko pazeći da bar dva sloja od njega ostanu...
Luk punjen tikvicama i kačkavaljemLuk punjen tikvicama i kačkavaljem
20. mart
Luk oljuštimo uz pomoć oštrog noža i izvadimo unutrašnjost. Šargarepu i kačkavalj izrendamo krupnije. Tikvice operemo, očistimo i isečemo na kockice. U odgovarajućoj posudi pomešamo rendanu šarga, kačkavalj, tikvice i...
Karamelizovani luk sa zlaćanim šniclamaKaramelizovani luk sa zlaćanim šniclama
14. dec.
Isečemo meso na šnicle i iseckamo ih nožem malo. Posipamo solju i biberom. Luk sečemo na kriške i stavljamo da se prži u dobukom tiganju, kad se zaprži dodajemo balsamiko sirće sa šećerom i medom, lepo promešamo Kad...
Punjeni luk sa mlevenim mesomPunjeni luk sa mlevenim mesom
20. jul
Odaberite što je moguće veću glavicu luka. Oljuštite i isecite po sredini. Izvadite pažljivo prstenje. Posolite unutrašnjost luka. Unutrašnjost luka koja ne može da se puni, isecite na sitno, koristićete je za mleveno...
Slani začin Samardala (Bugarski luk)Slani začin Samardala (Bugarski luk)
03. jun
Očistite svežu samardalu i isecite je na male komade. Stavite samardalu u blender i dodajte vodu. Samardalu sameljite u kašu. Ako ne može da stane cela količina odjednom, dodajte samardalu u porcijama. Sipajte kašu...
Gratinirana piletina i mladi lukGratinirana piletina i mladi luk
30. mart
Mladi luk i sremuš sitno naseckati. Šnite tosta iseći na kockice. Pileću džigericu očistiti od žilica i sitno naseći. Karabatak očistiti od kosti i iseći na kockice. Slaninu sitno naseckati. Rernu zagrejati na 200°C...
Luk punjen pirinčem sa povrćemLuk punjen pirinčem sa povrćem
11. okt.
Ogulimo 6 velikih glavica luka od ljuski, lepo ih operemo i ubacujemo ih da se kuvaju otprilike 25 minuta u posoljenoj vodi, u šerpi srednje veličine tako da ih nivo vode gotovo pokriva. Kada malo omeknu, vadimo ih, odsečemo...
Luk punjen telećim mlevenim mesomLuk punjen telećim mlevenim mesom
21. jul
U posoljenu kipuću vodu stavite luk, koji je isečen samo do polovine. Prethodno ga očistite na krajevima, da ga sačuvate maksimalno celog. Blanširajte 2-3 minuta. Gornji slojevi se jednostavno sklanjaju (treba da je blago...
Pečeni punjeni luk sa šunkomPečeni punjeni luk sa šunkom
31. okt.
Operemo glavice luka i kuvamo u posoljenoj kipućoj vodi 10 minuta. Kada se ohladi oljuštimo i izdubimo unutrašnji deo. Prelivamo paradajz vrelom vodom 1-2 minuta, ohladimo, oljuštimo i isečemo na sitno. Sečemo izdubljeni...
Pečeni beli luk u folijiPečeni beli luk u foliji
19. jul
Odsečemo gornji deo na glavicama belog luka (dlačice ostaju dole) poređamo u pleh, prelivamo maslinovim uljem tako da ih upije. Pokrivamo folijom i pečemo 10-15 minuta na 150 stepeni. Beli luk treba da omekša. Jede se...
Kako sušiti beli luk?Kako sušiti beli luk?
06. dec.
Svi smo čuli za koristi od belog luka. Svi ga koristimo u kuvanju. Ako gajite beli luk i imate dobru žetvu, ali ne znate kako da ga sačuvate za zimu, ovaj članak je za vas. Reći ćemo vam kako možete sačuvati beli luk...
Tikvice i mladi luk preliveni jajimaTikvice i mladi luk preliveni jajima
26. mart
Isečemo tikvice na četvrtine, posolimo ih i propržimo sa maslinovim uljem u namazanom teflonskom tiganju. 2-3 minuta ksnije, kad tikvice omekšaju dodajemo iseckan luk. Umutimo jaja sa mlekom i sirom, rendanim. Dodajemo...
Luk punjen pirinčem i mlevenim mesomLuk punjen pirinčem i mlevenim mesom
16. mart
Dinstamo mleveno meso sa malo maslaca i maslinovog ulja. Izmrvimo ga i kad ostane na masti dodajemo pirinač. Pržimo dok ne postane providan i sipamo 750 ml tople vode, so, biber i prstohvat kurkume. Kuvamo 10 minuta...
Luk punjen mlevenim mesom i kačkavaljemLuk punjen mlevenim mesom i kačkavaljem
20. dec.
Očistite i oljuštite luk, svaku glavicu isecite na 3 jednaka dela. Dobijene krugove napunite mlevenim mesom, u sredinu stavite komade kačkavalja. Kad napunite sav luk, ostavite ga 30 minuta u frižideru da se stegne. Za...
Marinirani beli luk sa aromatičnim začinimaMarinirani beli luk sa aromatičnim začinima
02. maj
Stavite beli luk u posudu sa vodom i na ringlu. Kada voda proključa, isipajte je i sipajte novu. Postupak ponovite najmanje 5 puta, kako bi uklonili jak ukus belog luka. U tiganju na ringli napravite marinadu, tao što...
Mladi luk sa pečurkama i bulguromMladi luk sa pečurkama i bulgurom
22. april
Pečurke očistite, naseckajte na kockice i dinstajte na masnoći. Kada omekšaju, dodajte seckani mladi luk. Posle kratkog mešanja pospite alevom paprikom, a nedugo zatim dodajte pasirani paradajz. Dodajte čašu bulgura, promešajte...