Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Marinirani kiseli beli lukSo i šećer se stavljaju na dno tegle.
Beli luk se očisti, opere i stavlja se u kipuću vodu da se blanšira oko 5 minuta. Nakon toga se ohladi pod tekućom hladnom vodom.
Po želji se razdvaja na čenove ili čak može da...
28. januar
Palenta, luk i šampinjoniU 600 ml ključale vode ubaciti kokošiju kocku i zakuvati instant palentu, na isključenoj ringli, mešajući zicom dok se ne zgusne.
Umešati jogurt, skloniti sa ringle i poklopiti.
Na zagrejanom maslinovom ulju pržiti...
13. feb.
Pohovani luk sa prezlomLuk narežite na ploške 1/2 cm i odvojite na kolutiće. U velikoj posudi promešajte brašno, kukuruzni skrob, prašak za pecivo, i biber, beli luk u prahu, so. Postepeno dodajte vodu i umutite dok ne postane glatka i gusta....
25. januar
Pohovani luk sa mlekomLuk oljuštiti, oprati i iseći na kolutove, pa odvojiti"prstenove". Prašak za pecivo sjediniti sa brašnom, dodati so, izmešati, pa "prstenove" luka uvaljati u njih.
Jaja i mleko razmutiti ručnom žicom za mućenje, zatim...
22. jul
Kako da čuvate beli luk i crni luk?Luk i beli luk su važne komponente u pripremi raznih jela, bez kojih ukus i aroma nisu isti, pa je dobro da naučite da ovo povrće pravilno čuvate zimi i leti.
Kako čuvati beli luk
Beli luk je lukovičasta biljka koju...
10. okt.
Divlji luk - SremušDivlji luk (Allium Ursinum), poznat i kao sremuš ili medveđi luk, je višegošnja zeljasta biljka iz porodice lukova. Naziva se medveđi luk, jer po narodnom verovanju su ga medvedi jeli tokom zimskog sna, da pročiste...
31. maj
Alergija na lukAlergija na hranu je rezultat greške imunog sistema. Kod alergijske reakcije na hranu imuni sistem reaguje na hranu kao na materije koje su opasne za organizam.
Svi znamo koliko je koristan luk. Ali on može da prouzrokuje...
10. nov.
Kako da ne mirišemo na luk i beli lukAko volite da dodajete sveži luk i beli luk raznim jelima, to će vam osigurati dobar imuni sistem, ali može da izazove neprijatnost zbog neprijatnog daha koji se javlja nakon njegove konzumacije.
Umesto da žvaćete žvaku...
16. jul
Hrskavi pohovani luk sa prezlomLuk oljuštiti pa ga naseći na tanke krugove. Prstima ih podeliti da bi se odvojili.
Posoliti i malo poprskati soja sosom. U posudu sipati brašno, pomešano sa malo bibera.
Svaki krug potopiti u brašno, zatim u umućena...
20. feb.
Luk punjen kobasicom i pečurkamaOčistimo luk ali ga ne sečemo odozgo. Stavljamo ga u kipuću vodu na oko 3 minuta. Vadimo i ohladimo. Nakon toga rasečemo odozgo, tako da se dobije poklopac i očistimo unutrašnjost kašiko pazeći da bar dva sloja od njega ostanu...
20. april
Luk punjen tikvicama i kačkavaljemLuk oljuštimo uz pomoć oštrog noža i izvadimo unutrašnjost. Šargarepu i kačkavalj izrendamo krupnije.
Tikvice operemo, očistimo i isečemo na kockice. U odgovarajućoj posudi pomešamo rendanu šarga, kačkavalj, tikvice i...
20. mart
Karamelizovani luk sa zlaćanim šniclamaIsečemo meso na šnicle i iseckamo ih nožem malo. Posipamo solju i biberom.
Luk sečemo na kriške i stavljamo da se prži u dobukom tiganju, kad se zaprži dodajemo balsamiko sirće sa šećerom i medom, lepo promešamo
Kad...
14. dec.
Punjeni luk sa mlevenim mesomOdaberite što je moguće veću glavicu luka. Oljuštite i isecite po sredini. Izvadite pažljivo prstenje. Posolite unutrašnjost luka.
Unutrašnjost luka koja ne može da se puni, isecite na sitno, koristićete je za mleveno...
20. jul
Slani začin Samardala (Bugarski luk)Očistite svežu samardalu i isecite je na male komade.
Stavite samardalu u blender i dodajte vodu. Samardalu sameljite u kašu.
Ako ne može da stane cela količina odjednom, dodajte samardalu u porcijama.
Sipajte kašu...
03. jun
Gratinirana piletina i mladi lukMladi luk i sremuš sitno naseckati. Šnite tosta iseći na kockice. Pileću džigericu očistiti od žilica i sitno naseći.
Karabatak očistiti od kosti i iseći na kockice. Slaninu sitno naseckati.
Rernu zagrejati na 200°C...
30. mart
Luk punjen pirinčem sa povrćemOgulimo 6 velikih glavica luka od ljuski, lepo ih operemo i ubacujemo ih da se kuvaju otprilike 25 minuta u posoljenoj vodi, u šerpi srednje veličine tako da ih nivo vode gotovo pokriva.
Kada malo omeknu, vadimo ih, odsečemo...
11. okt.
Luk punjen telećim mlevenim mesomU posoljenu kipuću vodu stavite luk, koji je isečen samo do polovine. Prethodno ga očistite na krajevima, da ga sačuvate maksimalno celog.
Blanširajte 2-3 minuta. Gornji slojevi se jednostavno sklanjaju (treba da je blago...
21. jul
Pečeni punjeni luk sa šunkomOperemo glavice luka i kuvamo u posoljenoj kipućoj vodi 10 minuta. Kada se ohladi oljuštimo i izdubimo unutrašnji deo.
Prelivamo paradajz vrelom vodom 1-2 minuta, ohladimo, oljuštimo i isečemo na sitno.
Sečemo izdubljeni...
31. okt.
Pečeni beli luk u folijiOdsečemo gornji deo na glavicama belog luka (dlačice ostaju dole) poređamo u pleh, prelivamo maslinovim uljem tako da ih upije.
Pokrivamo folijom i pečemo 10-15 minuta na 150 stepeni. Beli luk treba da omekša. Jede se...
19. jul
Kako sušiti beli luk?Svi smo čuli za koristi od belog luka. Svi ga koristimo u kuvanju. Ako gajite beli luk i imate dobru žetvu, ali ne znate kako da ga sačuvate za zimu, ovaj članak je za vas. Reći ćemo vam kako možete sačuvati beli luk...
06. dec.
Tikvice i mladi luk preliveni jajimaIsečemo tikvice na četvrtine, posolimo ih i propržimo sa maslinovim uljem u namazanom teflonskom tiganju. 2-3 minuta ksnije, kad tikvice omekšaju dodajemo iseckan luk.
Umutimo jaja sa mlekom i sirom, rendanim. Dodajemo...
26. mart
Luk punjen pirinčem i mlevenim mesomDinstamo mleveno meso sa malo maslaca i maslinovog ulja. Izmrvimo ga i kad ostane na masti dodajemo pirinač.
Pržimo dok ne postane providan i sipamo 750 ml tople vode, so, biber i prstohvat kurkume.
Kuvamo 10 minuta...
16. mart
Luk punjen mlevenim mesom i kačkavaljemOčistite i oljuštite luk, svaku glavicu isecite na 3 jednaka dela. Dobijene krugove napunite mlevenim mesom, u sredinu stavite komade kačkavalja.
Kad napunite sav luk, ostavite ga 30 minuta u frižideru da se stegne. Za...
20. dec.
Marinirani beli luk sa aromatičnim začinimaStavite beli luk u posudu sa vodom i na ringlu. Kada voda proključa, isipajte je i sipajte novu. Postupak ponovite najmanje 5 puta, kako bi uklonili jak ukus belog luka.
U tiganju na ringli napravite marinadu, tao što...
02. maj
Mladi luk sa pečurkama i bulguromPečurke očistite, naseckajte na kockice i dinstajte na masnoći. Kada omekšaju, dodajte seckani mladi luk.
Posle kratkog mešanja pospite alevom paprikom, a nedugo zatim dodajte pasirani paradajz. Dodajte čašu bulgura, promešajte...
22. april