Bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Kontraindikacije, doze i koristi od glutamina

Kontraindikacije, doze i koristi od glutamina

Glutamin

/undefined U našem organizmu glutamin je aminokiselina koja se najčešće sreće. On se najviše nalazi u mišićima - više od 61% mišićne mase čini glutamin. Drugi deo glutamina iskorišćava mozak.

Glutamin sadrži 19% azota, što znači da je glutamin glavni izvor i prenosnik azota do ćelija u mišićima. Kada osoba trenira, nivo ove aminokiseline se znatno smanjuje u telu, što vodi do smanjenje i snage u telu, kao i idržljivosti i bržeg oporavka.

U suštini, nivo izgubljenog glutamina se obnavlja do 6 dana nakon gubitka. Zato treba da se uzima kao dodatak, jer ima važnu ulogu u sintezi proteina u telu. Istraživanja pokazuju da kada se L-glutamin uzima kao dodatak, on znatno smanjuje razgradnju mišića znatno poboljšava sintezu proteina i metabolizam. On povećava zapreminu ćelija i ima antikataboličan efekat.

Treninzi

Glutamin ima moć da poveća proizvodnju hormona rasta, što, sa svoje strane, pomaže metabolizmu masti u telu čoveka i potpomaže rast mišića. Kao što smo rekli, glutamin sprečava razgradnju mišića, štoje veoma važno za one koji žele da smršaju, a da ne izgube mišićnu masu.

Glutamin je jedan od glavnih sastojaka koju su potrebni telu da radi kako treba. Ova aminokiselina je posebno potrebna tankom crevu, jer on potpomaže njegov rad. Imuni sistem čoveka takođe ima veliku potrebu za glutaminom, jer kada osoba trenira, njegov nivo se znatno smanjuje.

L-glutamin ima veoma važnu ulogu u balansiranju količine azota u telu. Osobe koje imaju naporne treninge bi trebalo da uzimaju po 10-15 g dnevno, podeljenih u 2-3 porcije po 5 grama. Preporučuje se da se uzima ujutru nakon treninga i uveče pred spavanje.

Proteini

Kao što se već zna, gotovo svi dodaci ishrani imaju negativne efekte. Međutim, za glutamin ne bi trebalo da se brinete, jer su istraživanja pokazala da njegova konzumacija nema kontraindikacije, a takođe i on postoji u našem telu.

Uprkos tome, treba biti oprezan sa uzimanjem ove aminokiseline, jer velike količine mogu oštetiti želudac. Ako imate sledeće probleme, onda ne treba da uzimate glutamin:

- ako ste trudni i dojite

- ako imate probleme sa bubrezima

- ako imate cirozu jetre

- ako imate Rejev sindrom

Glutamin koriste bela krvna zrnca i on doprinosi da imuni sistem dobro radi. Osobe koje imaju imuna oboljenja, povezana sa gubitkom mišićne mase, kao što je to rak ili AIDS, one mogu da uzimaju glutamin.

Pasulj

Namrnice koje su bogate proteinima, akođe su bogate i glutaminom, a tu spadaju pasulj, mahunarke, proizvodi od soje, mleka, sir, itd.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest