Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da kuvamo zamrznute školjke?

Kako da kuvamo zamrznute školjke?

Školjke

Meso školjki je ukusno, korisno i od njega se skoro ne deblja. U 100 grama mesa od školjki se nalazi tek 50 kalorija.

Pored toga, sadrži ogromne količine kvalitetnih proteina, vitamina E, vitamina B, kao i polinezasićenih kiselina, magnezijuma, joda i kalcijuma.

Dobro ili loše, blizu 85 procenata od prodaje školjki u Bugarskoj, mogu biti pronađeni samo u zamrznutom stanju.

Ovo zahteva da znate kako treba da budu pripremljeni ukusni mekušci na način na koji će sačuvati kvalitet ukusa i korisne materije, koje se nalaze u njihovom mesu.

Prvo i najvažnije što treba da znate kada kupujete zamrznute školjke jeste da izaberete one kvalitetne, pripremljene za čuvanje na najpravilniji način. To može lako da se proveri, ako samo pogledate školjke u pakovanju.

Janija sa školjkama

Niti jedna od njih ne bi trebalo da bude otvorena, jer u protivnom slučaju neće biti pogodni za konzumaciju ili bi makar kvalitet ukusa bio značajno niži.

Ako pazarite direktno meso iz školjki, ono treba da bude svetložute boje, da je elastično i da ima svežu morsku aromu.

U zavisnosti od recepta koji ćete spremati, školjke treba da budu obrađene na poseban način. Ako ćete kuvati cele školjke, bez uklanjanja oklopa, nije potrebno unapred, pre toplotne obrade da ih odmrznete. Međutim, kada vam je potrebno samo meso iz školjke, možete ih odmrznuti na ringli u posudi sa vrućom vodom.

Mesto treba da bude pažljivo oprano, jer se u školjkama nekada nakupi pesak. Jednom izvađeno meso se ponovno pere i čisti se od izrastaka, formiranih od morskih algi.

Kada je ovaj proces pripreme završen, može da se pređe na neprosredno kuvanje.

Ima mnogo recepata za ukusna jela, pripremljenih sa školjkama i predlažemo vam da pogledate ove konkretne predloge za ukusne recepte sa školjkama:

- pohovane školjke;

- školjke sa pirinčem;

- školjke Sen Žak;

- bele peščane školjke;

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest