Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Zbog čega treba redovno da jedemo tikvice?

Zbog čega treba redovno da jedemo tikvice?

Lilia AngelovaLilia Angelova
Početnik
13
Zbog čega treba redovno jesti tikvice

Tikvice se nalaze u grupi najšire korišćenih namirnica biljnog porekla u mnogim kuhinjama. One dodaju svež i prijatan ukus mnogim omiljenim jelima i salatama. Najviše se konzumiraju tokom proleća i leta, ali mogu da se kupe tokom cele godine. Njihove najveće prednosti ogledaju se u tome što su izuzetno zdrave, jer imaju bogat hranjljivi sastav, niskokalorične su i lako se vare.

Tikvice su bogate nizom važnih minerala za naš organizam, kao što su kalijum, kalcijum, magnezijum, natrijum, mangan, fosfor, bakar i gvožđe. Fantastičan su izvor mnogih organskih kiselina i vitamina C, B i karotina.

U sastav tikvica ulazi velika količina vode - oko 95%, kao i lutein, koji je izuzetno koristan za oči i celokupno zdravstveno stanje čoveka. Svi ovi životno važni hranjljivi elementi, kojih ima u tikvicama, pomažu ljudskom telu da funkcioniše pravilno i donose čitav niz koristi za zdravlje.

Pogledajte koje su to koristi i naučite zbog čega je korisno da jedete tikvice redovno.

Tikvice su dobar regulator pritiska

Tikvice

Korisne količine magnezijuma i kalijuma, koje učestvuju u sastavu tikvica, utiču blagotvorno na pritisak i doprinose njegovom spuštanju. Redovna konzumacija tikvica se preporučuje osobama koje pate od hipertenzije i smatra se da tikvice pomažu u prevenciji arteroskleroze - oboljenja, koje je u velikom delu slučajeva posledica visokog krvnog pritiska i nekih drugih faktora.

Tikvice su korisne kod astme

Tikvice su posebno korisne kod lečenja astme, zbog toga je dobro da osobe, koje imaju ovo oboljenje češće uključuju tikvice u ishranu. Ukusno povrće je bogato cenjenim vitaminom C i zahvaljujući njemu ima jake antioksidantne i protivupalne osobine.

Pomažu u borbi sa viškom kilograma

Tikvice pomažu da smršamo

Kao što smo već spomenuli, tikvice su niskokalorične, ali istovremeno bogate važnim mineralima i vitaminima i zbog toga smanjuju glad i ostavljaju osećaj sitosti. To ih čini dobrim pomoćnikom u borbi sa viškom kilograma. Ukusno povrće sadrži i veliku količinu vode i na taj način organizam ostaje dobro hidriran. Pored toga, deluju kao prirodni diuretik i pomažu telu da izbaci višak nepotrebnih elemenata, jer obiluju korisnim vlaknima.

Poboljšavaju zdravlje srca

Prisustvo magnezijuma, kalijuma, folnu kiselinu i vlakna, kao i nizak sadržaj holesterola, natrijuma i masnoća u tikvicama, čini tikvice superzdravom hranom za srce. One smanjuju rizik od razvoja tromboze, infarkta i nekih drugih srčanih i oboljenja krvnih sudova.

Ojačavaju zube i kosti

Tikvice se brinu za dobro stanje zuba i kostiju, tako što ih održavaju i pojačavaju. To je moguće zahvaljujući prisustvu čitavog niza važnih elemenata i minerala, kojih ima u povrću. To su magnezijum, kalcijum, lutein, zeaksantin i folnu kiselinu. Ako želite da imate zdrave i jake zube i kosti, jedite tikvice što možete češće.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest