Kukuruz je jedna od najhranljivijih žitarica. Sirovo zrno sadrži skoro 12% proteina, oko 6% masti i 65-70% ugljnih hidrata. Ovaj sastav prouzrokuje mnogo pitanja među privrženocima pravilne ishrane.
I glavno je kako je kukuruz koristan za figuru i da li može da našteti.
Približava se sezona kuvanog kukuruza. Ali da li je vredno da ga jedete, ukoliko se pridržavate pravila tankog struka. Da li smemo da jedemo kukuruz i da li je on dijetalni proizvod - odgovor na ovo i druga pitanja nalazi se u članku.
Poslednja proučavanja brojnih dijetologa ukazuju da je kukuruz čak koristan za mršavljenje i može značajno da doprinese značajnom smanjivanju suvišne težine.
Odmah napominjemo da kalorijski sadržaj ovog proizvoda, slično mnogim drugim, zavisi ne samo od sorte, već i od metoda pripreme. I tako - 100 g kukuruza sadrži:
- sirovi kukuruz - 86 kcal;
- kukuruz u kokicama bez maslaca - 325 kcal;
- prženi kukuruz/kukuruz na roštilju - 441 kcal;
- kuvani kukuruz - 123 kcal;
- kukuruz u mikrotalasnoj / na pari - 131 kcal;
- kukuruz u konzervi - 119 kcal.
Kao što možete da vidite, postoje načini da pripremite kukuruz koji će vam omogućiti da ućivate u svom omiljenom proizvodu, ako želite dobro da izgeldate u kupaćem kostimu.
Još koristi od konzumacije kuvanog kukuruza
- Kukuruz ima pozitivan efekat na metabolizam, sprečavajući procese fermentacije i truljenja u crevima;
- Proizvod sadrži mnogo hranljivih materija i ne šteti zdravlju uprkos visokom sadržaju skroba;
- Kukuruz sadrži mnogo vlakana koje organizam ne apsorbuje.
Cela vlakna prelaze kroz digestivni trakt, upijajući svu hranu "smeće" i izvodeći je iz tela. Vlakna su takođe odlična sredina za korisnu crevnu bakterijsku floru. Vlakna pročišćuju organizam od deoksidisane hrane, toksina;
- Kuvani ili dinstani kukuruz je odličan izvor dva moćna antioksidansa - lutein i zeaksantin. Oni čuvaju telesne ćelije od mutacija;
- Protivna opšteprihvaćenom mišljenju, kukuruz nije modifikovan. Takav proces se pojavljuje samo kod onih sorta koje se šalju za preradu maslaca.
Komentari