Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako se pravi lavaš - uputstvo za početnike

Kako se pravi lavaš - uputstvo za početnike

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3771
Kako se pravi lavaš

Najstarija hrana koju je čovek spremao jeste hleb. Svi narodi, bez obzira na svoje kulinarske tradicije, prave hleb. On je dosta drugačiji kako po svom izgledu, tako i po kvalitetima ukusa. Jermenski hleb se naziva lavaš.

Iskopavanja su dokazala da su Jermeni pekli kvasni hleb još pre 2500 godina. Ovo nije slučajno, jermenska kuhinja je jedna od najdrevnijih na Zemlji.

Ukusni jermenski hleb koji je danas popularan po svetu, može da se kupi kod nas u većini prodavnica. On je zaista veoma nisko kaloričan, sadrži samo 227 kalorija u jednoj pogači.

Lavaš u suštini jesu tanjušne i drugačke pogače, koje se uvijaju kao palačinke, a njihova dužina može da dostigne do pola metra.

Ovaj za nas interesantan hleb i danas se tako peče, kao pre 6 hiljada godina - u glinenim pećima. One imaju oblik cilindra i ukopane su u zemlju. Brzo se zagrevaju i sloj testa zalepljen za zidove brzo se peče.

Na dosta mesta u Jermeniji postoji običaj da se sprema lavaš 3, 4 meseca unapred. Pljosnate pogače treba da budu suve, slažu ih na gomile i čuvaju ih na suvom mestu. Pola sata pre konzumacije se namoče, prekrivaju krpom i one ponovo postaju mekane kao tek ispečene.

Pripremanje lavaša kod kuće nije komplikovan posao i u mogućnostima je svakog kuvara početnika. Većina recepata je sa kvascem, ali ukoliko će se konzumirati na dan, sredstva za narastanje mogu da se izbegnu. Tako će hleb biti sasvim dijetalan. Evo i recepta za ovu jednostavnu i hranljivu jermensku poslasticu.

Potrebni sastojci:

2 šolje brašna

2 kašike ulja ili maslinovog ulja

Prstohvat soli

Otprilike 180 mililitara vode

Priprema:

U duboku posudu se sipa brašno, so i mast. Dodaje se voda i umesi se srednje testo - niti lepljivo, niti preterarno čvrsto. Treba da bude glatko i prijatno na dodir.

Podeli se na 8 lopti jednake veličine. Prekrivaju se krpom i ostavljaju se na pola sata.

Za pečenje hleba je dobro da se koristi širok tiganj sa nelepećim premazom. On se stavlja na umerenu ringlu da se blago zagreje.

Za to vrteme prva pogača se razvija u tanku koru, tako što se nabrašnjava radna površina kako se ne bi zalepila prilikom razvijanja. Kora se peče u tiganju otprilike pola minute sa donje strane i posle se okreće i peče se odozgo.

Za to vreme se razvija i druga kora i tako dok ne nestanu. Za vreme pečenja one rastu, iako testo ne sadrži sredstva za narastanje testa. Ovakve pogače su za dijetalnu ishranu.

Lavaš može da se koristi za domaće donere ili da se konzumira kao hleb.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji