bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Spisak super namirnica, koje treba da se nađu vašoj trpezi

Spisak super namirnica, koje treba da se nađu vašoj trpezi

Hristiliana VasilevaHristiliana Vasileva
Šef kuhinje
309157
Spisak super namirnica, koje treba da se na]u na va[oj trpeyi

Pod super namirnicama uglavnom se podrazumevaju oni proizvodi, koji imaju visoku hranljivu vrednost. Ova hrana pomaže pri lečenju ili prevenciji različitih bolesti, poboljšava naš spoljašnji izgled i poboljšava naše zdravstveno stanje.

Super namirnice postaju sve poznatije i voljenije među veganima i vegetarijancima. Konzumacijom ove hrane oni pokušavaju da obezbede sebi elemente koji im nedostaju.

Prema stručnjacima, pri čestoj konzumaciji super namirnica sprečavaju se mnoge bolesti i jača se zdravlje.

Evo koje su to super namirnice, koja treba da se nađu na vašoj trpezi i treba da pokušavate redovno da ih uključite u svoj meni.

Polenov prah

Polenov prah

Jedan od proizvda koji imaju najveću hranljivu vrednost. On sadrži proteine, aminokiseline, folnu kiselinu, vitamine iz grupe B. Polenov prah se koristi u narodnoj medicini kao lek za brojne bolesti ili prevenciju. On se preporučuje kod neplodnosti i alergija.

Med

Med sadrži velike količine vitamina C, B, E, kalcijuma, kalijuma, bakra, gvožđa, magnezijuma, koda, cinka i drugih. On se koristi protiv prehlada, kao imunostimulans. Takođe je najkorisniji zamenik šećera. Med je koristan kod nervnih bolesti.

Cimet

Cimet je izuzetno koristan začin. On sadrži antioksidanse, Pomaže u održavanju niskih nivoa holesterola i šećera u jrvi.

Kopriva

Kopriva je super namirnica
Fotografija: Sevdalina Irikova

Kopriva se smatra univerzalnim lekom za mnoge bolesti. Postoji poslovica koja glasi da je kopriva bolja od sedmorice lekara. Koristi se kod anemije, kod jake i bolne menstruacije, kod tamnih krugova oko očiju. Kopriva ima opštejačajući i protivupalno svojstvo. U njoj su sadržane ogromne količine gvožđa, bakra, kalijuma, kalcijuma, vlakana masti, ugljenih hidrata, vitamina C, B, K, E i drugih.

Kupus

Kupus sadrži vitamin C i A, mangan, kalcijum i druge. Najbolja hrana u borbi sa viškom kilograma. Sadržaj kalorija je minimalan, ali na račun toga, korisnih materija je niz. Ipak treba da se pazi s njim, zato što neki njegovi sastojci mogu da prouzrokuju stomačni diskomfor.

Avokado

Avokado sadrži veliki količine folata, mononezasićenih masti, vitamina K i C, kalijuma. Ono sadrži mnogo više kalijuma čak i od banane. Koristan je za funkcije srca i za srce.

Borovnice

Borovnice i avokado su super namirnice

One sadrže vitamin K, C, mangan, fitohemikalije i antioksidanse. Borovnice su korisne kod visokog krvnog pritiska, kardiovaskularnih bolesti, protiv gripa, stimulišu stomačnu aktivnost, poboljšavaju varenje i drugo.

Šipak

Šipak je bogat vitaminom C. Ovog vitamina u šipku je dosta puta više, nego u limunu. Pomaže kod infekcioznih i upalnih bolesti, umora, borbe sa viškom kilograma, prehladom, poboljšava metabolizam i drugo.

Spanać

Svež ili zamrznut, spanać je jedna od super hrane koja treba da prisustvuje na našoj trpezi. Izuzetno je bogat gvožđem, on pomaže kod anemije i slabosti, a sadržaj kalorija u njemu je toliko minimalan da mirno može da bude uključen u bilo koji režim ishrane.

Mahunarke

Pasulj, grašak, sočivo, soja - svi oni su izuzetno korisni za zdravlje, izuzetno bogati mineralima i vitaminima - pre svega vitaminima iz B grupe. Pomažu u smanjivanju lošeg holesterola i visokog krvnog pritiska, smanjuju rizik od dijabetesa. Konzumacija različitih mahunarki daje osećaj sitosti, što štiti od gojaznosti i žalje za štetnom hranom.

Semenke i orašasti plodovi

Orašasti plodovi i različite vrste semenki zauzimaju svoje zasluženo mesto na spisku super hrane. Iako imaju visoku kalorijsku vrednost, sadrže niz korisnih materija i imaju efekat, čak i kada se konzumiraju u manjim količinama.

Beli luk

Beli luk je korisna super namirnica

Jedan veoma dobro poznat proizvod koji se konzumira u gotovo svakom bugarskom domu. Njegovih zdravstvenih koristi je niz, a njegova cena je više nego dostupna. Sadrži velike količine vlakana, slena i magnezijuma. Uspešno smanjuje holesterol i visok krvni pritisak, a jedinjenja u njemu su moćni protivupalni agenti.

Jaja

Iako ih neki ljudi smatraju štetnim i da loše utiču na holesterol, jaja su prava riznica vitamina i minerala. Bogata su selenom, fosforom, gvožđem i moćnim antioksidansima, koji štite vid od bolesti. Smatra se da je bezopasni unos izeđu 6 i 12 za jednu nedelju.

Zeleni čaj

Lagani kofeinski napitak sa odličnim tonizirajućim dejstvom i jakim detoksikacionim svojstvima. Antioksidansi u zelenom čaju čine ga jednim od najkorisnijih napitaka. Ima svojstvo da uspori starenje, uklanja slobodne radikale, ulepšava i tonira kožu. Pomaže u borbi sa suvišnim kilogramima, a prema nekim proučavanjima štiti od raka, dijabetesa i nekih teških hroničnih bolesti.

Kelj

Ješ jedna super hrana koju trreba da uključite u svoj meni. Ovo je jedno od retkih povrća, koje ne gubi svoje korisne vitamine nakon termičke obrade. Sadrži malo kalorija i ozbiljne količine vitamina K, za kog je poznato da je izuzetno koristan za bubrege i kosti.

Ovo je samo deo super namirnica, koje treba da se nađu našoj trpezi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest