bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Korisne namirnice, koje se brinu za naš vid

Korisne namirnice, koje se brinu za naš vid

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3003
jesti šargarepu

Zdrava ishrana važan je korak ka dobrom zdravlju. Ne razmišljaju svi o tome, ali i očima je potrebna posebna nega koja se obezbeđuje hranom.

Kako saznati koje namirnice su dobre za vid? Sasvim je lako pogoditi - po njihovoj jarkoj boji. Duboko zelena, sunčano žuta, jarko crvena ili narandžasta - voće i povrće jarkih boja nisu samo užitak za oko, već i zdravstvena korist za vid.

Koje su najvažnije namirnice koje će se pobrinuti ne samo za uživanje u hrani, već i za dobar vid? Evo nekoliko namirnica koje brinu o vidu:

Šargarepa i slatki krompir

Šargarepa je nesumnjivo lider u takvom rangiranju. Beta karoten i antioksidanti u povrću smanjuju rizik od različitih očnih bolesti, uključujući opasnu kataraktu oka. Šargarepa nije samo korisna već i lagana za jelo. Može se jesti sirova ili uvrstiti u razne recepte. Prisustvo slatkog krompira u ovoj grupi je zbog beta karotena u njemu.

Brokoli i prokelj

brokoli i prokulice su dobri za vid

Oba povrća su bogata vitaminom C. Ključni je sadržaj antioksidansa, koji je dobar za zdravlje očiju. Njihov način upotrebe je takođe raznovrstan - u supama i čorbama, salati, jelima, kao prilog.

Spanać

Spanać sadrži četiri sastojka koji brinu o zdravlju očiju. Sa svojim beta karotenom, antioksidantima luteinom i zeaksantinom, sa vitaminom C ovo povrće je najkorisnija hrana za oči. Konzumiran u supi, jelu ili salati, spanać upija između 40 i 90 posto štetnih sunčevih zraka i deluje kao krema za sunčanje za oči.

Losos i sardine

Hrana bogata omega-3 masnim kiselinama štiti krvne sudove koji se nalaze u očima. Ribe poput lososa i sardina sadrže ih najviše. Otprilike 150 grama nedeljno je izvrsno rešenje za ishranu koja pomaže vidu.

Noj i ćuretina

Nojevo meso je i dalje egzotična poslastica u našoj kuhinji, ali ćuretina je jedno od redovno konzumiranih vrsta mesa. Obe vrste mesa su vrlo dobra zamena za ostalo meso kao što su govedina, svinjetina, jagnjetina i piletina. Hiskokalorična su namirnica, a istovremeno sadrže dragocene elemente za oči - proteine, cink i gvožđe. Konzumiraju se u raznim jelima, na sendvičima i kao sastojak salata.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest