bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da osušimo bosiljak

Kako da osušimo bosiljak

Nina NordNina Nord
Džedaj
10417
svež bosiljak

Bosiljak je jedan od najaromatičnijih i najkorisnijih začina i ukoliko ga pravilno osušite, njegova čarobna aroma će trajati veoma dugo. Tako ćete tokom cele zime imati pod rukom ukusan i aromatičan začin za različite vrste jela.

Otkinite listiće bosiljka i razbacajte ih po novinama ili tankoj tkanini, raspoređujući ih u jednom sloju. Listiće bosiljka sušite nekoliko dana u suvoj i senovitoj prostoriji koja je provetrena.

Suve listiće sipajte u tegle koje se hermetički zatvaraju i napišite odozgo kako biste znali šta čuvate u njima i da ih ne otvarate često bez potrebe.

Bosiljak se suši i bez otkidanja listića sa grančica. Sakupite po nekoliko grančica bosiljka u vezicu, zavežite ih u donjem delu debelim koncem i zakačite ih sa listićima okrenutim na dole na suvo senovito mesto sa dobrom cirkulacijom vazduha.

Nakon dve nedelje skinite vezice, otkinite listiće bosiljka, rasporedite u teglice koje se hermetički zatvaraju i čuvajte ih u ovom obliku.

Takođe možete da zakačite osučene snopiće bosiljka na vidljivo mesto u kuhinji, obzirom na to da su lepi. Ali nažalost nećete moći da koristite bosiljak za začinjavanje jela, već samo za aromatizovanje kuhinje. Od svog boravka u prostoriji snopići će se presušiti i biće prekriveni prašinom.

sušeni bosiljak

Suvi listići bosiljka su nazamenjivi začin za supe, soseve za testeninu, različite vrste jela sa paradajzom, kao i u jelima mnogima od nas omiljene istočne kuhinje.

Da bi jelo bilo aromatično sa bosiljkom, dodajte ga u poslednjem momentu, nekoliko sekundi pre nego što ga skinete sa ringle ili da izvadite jelo iz rerne. Tako bosiljak ne gubi svoju neponovljivu aromu.

Listići bosiljka se otkidaju sa biljke koja još uvek nije procvetala. Nemojte otkidati sve listiće, sitni nisu odgovarajući za sušenje, najpogodniji su oni srednje veličine.

Pre sušenja bosiljka operite listove od prljavštine i prašine, budući da ćete ih nakon toga koristiti direktno u jelima. Možete da sušite bosiljak u situ na sunčevoj svetlosti, tako što ga prekrijete tankom tkaninom.

Ukoliko vam je dosadno da čekate danima dok se bosiljak ne osuši, listove osušite u rerni na četrdeset stepeni, ali ne više od pola sata. Nakon toga listovi se hlade i stavljaju se u platnene kesice ili gazu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest