bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da čuvamo ulje i maslinovo ulje

Kako da čuvamo ulje i maslinovo ulje

Jana G.Jana G.
Početnik
1635
Čuvanje maslinovog ulja

Ulje se čuva dosta dugo zahvaljujući njegovom pakovanju. Prodaje se sa dobro zatvorenim poklopcem i zahvaljujući tome može sačuvati svoje kvalitete u trajanju od 2 godine.

Flaše sa uljem treba da se čuvaju na tamnom i hladnom mestu. Bolje se čuva učje koje je zatvoreno u staklenim flašama, a ne u plastičnim.

Da bi se sačuvao kvalitet ulja u već otvorenoj flaši, preporučuje se da se čuva u frižideru. Tako ulje čuva svoja korisna svojstva oko mesec dana.

Ulje

Otvorena flaša se može čuvati na sobnoj temperaturi, ali je dobro da bude na tamnom mestu, pošto ukoliko stoji da direktnoj sunčevoj svetlosti, brzo će se pokvariti.

Čudan način za čuvanje ulja predviđa prelivanje u staklenu flašu, ako je moguće od tamnog stakla. Na dno flaše stavlja nekoliko sirovih zrna pasulja i u ulje se dodaje jedna kašičica soli.

Maslinovo ulje se čuva najbolje na toplom mestu na senci, zato se ne preporučuje da ostavlja u frižideru. Najbolje mesto za čuvanje maslinovog ulja je u kuhnjskom oramaru, što ga štiti od uticaja sunčevih zraka.

Kada je pod dejstvom sunca, maslinovo ulje brzo gubi korisna svojstva, zato ga nemojte ostavljati na stolu u kuhinji male flašice i posude sa maslinovim uljem.

Maslinovo ulje

Možete lako proveriti kvalitet maslinovog ulja, stavite ga u komoru frižidera. Samo maslinovo ulje visokog kvaliteta počinje da se kristalizuje na temepraturi sedam stepeni ispod nile.

Preporučuje se da kupujete maslinovo ulje koje je proizvoedeno ne više od 9 meseci, zato što nakon tog perioda, maslinovo ulje postepeno počinje da gubi korisna svojstva, ukus i miris.

Maslinovo ulje se čuva na temperaturi ne višoj od 20 stepeni. Ako čuvate na toplom, maslinovo ulje postaje gotko. Ako ga čuvate u frižideru, na dnu flaše će se stvoriti mutan talog sa beličastim trunčicama.

Kategorično se zabranjuje zamrzavanje maslinovog ulje, pošto nakon što se odmrzne on gubi svoj miris i ukus, kao i korisne sastojke.

Maslinovo ulje se najbolje čuva u flašu od tamnog stakla, razmak između maslinovog ulja i poklopca treba da bude veliko. U prozivnom vazduh iznad maslinovog ulja će za ukiseliti.

Nakon što otvorimo flašu sa maslinovim uljem, preporučuje se da se koristi ne više od mesec dana.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest